новини детски

Начало | новини детски | Започна гласуването в седмото издание на наградата за детски книги „Бисерче вълшебно“

Започна гласуването в седмото издание на наградата за детски книги „Бисерче вълшебно“

Аз детето | 2019-02-12

Започна гласуването в седмото издание на наградата за детски книги „Бисерче вълшебно“

За седма поредна година българските деца ще могат да изберат своите любими книги за изминалата година, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“. Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Организатор на „Бисерче вълшебно“ е фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Гласуването през сайта www.biserche.com вече е в ход и ще продължи до 15 април 2019 г. В настоящото издание на наградата могат да гласуват всички деца на възраст от 5 до 16 години. Те са поканени да избират измежду 110 заглавия, като най-голям е броят на книгите от български автори – 34. Номинациите са разпределени в четири възрастови категории за художествените произведения и една категория „Нещотърсачи“ за нехудожествени книги.

  • „Откриватели“ (5-7 г.);
  • „Изследователи“ (8–10 г.);
  • „Мечтатели“ (11–13 г.);
  • „Майстори“ (14–16 г.).

Като допълнение към основните дейности в кампанията, организаторите започнаха изграждането на мрежа от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. Целта е децата, обхванати в клубовете по места, да придобият умения за оценка и подбор на качествени четива и се превърнат в детско жури, което да прави предварителна селекция на книги за краткия списък на наградата. Церемонията, на която ще се разберат победителите във всяка от категориите, ще се проведе на 22 април 2019 г., а среща на читателските клубове организаторите подготвят през юни 2019 г. в Пловдив, в рамките на „Пловдив чете“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град