малък готвач

Начало | малък готвач | Задръжте лятото още малко с апетитно динено желе

Задръжте лятото още малко с апетитно динено желе

Аз детето | 2021-08-18

Задръжте лятото още малко с апетитно динено желе

Лятото определено ухае на диня! Може да има вкус на сладолед, а понякога и лека нотка на пъпеш, но този плод, който крещи „лято е и това е най-прекрасният сезон“ определено е динята. Все пак няма дете или възрастен, които да не обичат този сочен и полезен плод. Той е разхлаждащ и много вкусен. И докато повечето от нас просто разрязват динята или най-много я пият на фреш, има още толкова вкуснотии, които можете да си приготвите с нея. Така например точно сега ще ви предложим една много готина рецепта за динено желе. На бас, че никога не сте яли такова. Дори и да не обичате желе просто трябва да опитате точно това – гарантираме, че ще ви хареса и ще ви помогне да задържите лятото и вълшебството на топлите дни още малко.

Готови ли сте за готвене? Тогава ще ви трябват:

  • около 400 г диня или 4 големи парчета без кората
  • пакетче желатин на прах
  • половин чаена чаша захар
  • половин чаена чаша лимонов сок
  • 1 супена лъжица зехтин
  • свежа мента по желание

Вземете си също:

  • купичка
  • вилица
  • тенджера
  • чаша
  • черпак

Имайте предвид, че ще ви трябва и котлон, така че по-малките от вас нека помолят за малко помощ!

Ето и как точно да си приготвите вкусното желе!

Първо извадете семките от динята. Те няма да подобрят вкуса на желето! След което я поставете в купичка и я намачкайте с вилица – колкото е възможно повече. Дори и да останат някои по-едри парчета, не е проблем пак ще си е доста вкусно, но е важно плодът да пусне достатъчно сок за желето.

След като сте готови с динята напълнете една чаша с част от сока. Към него добавете и пакетчето желатин и разбъркайте. После оставете настрани за малко. Останалия динен сок сипете в тенджерка и а поставете на котлона на слаб огън. Не е нужно сокът да завира, просто трябва малко да се стопли. Тук по-малките от вас е добре да помолят за известна помощ, защото знаете... С печката не се работи толкова лесно поне отначало. Към динения сок в тенджерата добавете захарта и лимоновия сок и разбъркайте добре. След което оставете сместа на котлона за не повече от 15 минути. Малко преди да го махнете изсипете и сока от чашата в който разтворихте желатина.

Махнете от котлона и разбъркайте още веднъж, за да се уверите, че всичко се е разтворило, иначе желето няма да се получи съвсем добре.

Накрая намажете с малко зехтин форми за желе, форми за мъфини или обикновени чашки. Това се прави, за да може после желето да се извади по-лесно. Разбира се можете да си го хапвате и направо от чашката, но ако го извадите в чинийка ще сте като истински професионален шеф готвач. Разпределете и сока от динята, като преди това трябва да сте го оставили да изстине и да е достатъчно хладък, че да не се опарите. Най-лесно ще го изсипете с черпак. След като е разпределено в съдовете (ние имахме специални форми за желе и от това количество се получиха 5 порции) го поставете в хладилника за около 6 часа.

Накрая просто вадите от формата или пък оставяте така. Ако решите да го извадите обаче ви съветваме да украсите всяко желе с няколко листенца свежа мента. Става прекрасно! Както и да изберете да го хапвате едно е сигурно – ще е вкусно и ще ви накара да се почувствате така сякаш все още е разгара на лятото!

С диня можете да си направите също:
Диня и кокос – идеалната комбинация за идеалния млечен шейк
Шантави ледени близалки с диня и киви
Динени сладки
Вкусни и разхлаждащи динени близалки



Коментари
1 коментар

Росица Павлова , 10 г.,

Публикувано на 10.09.2018

Много е готино.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град