новини детски

Начало | новини детски | „Забавното лятно четене“ и тази година стартира в цяла България

„Забавното лятно четене“ и тази година стартира в цяла България

Аз детето | 2014-06-12

„Забавното лятно четене“ и тази година стартира в цяла България

И тази година, за четвърти пореден път, кампанията “Забавното лятно четене“ бе открита в национален мащаб. Още в началото на май екипът на Az-deteto.bg се свърза с всички регионални библиотеки в България и изпрати материали за децата в страната. Но за последните две седмици осем града в страната бяха посетени лично от организаторите като с това турне, от старта на кампанията през 2010 досега, посетените градове станаха общо 24. Само тази година екипът на Az-deteto.bg успя да се срещнe лично с над 500 деца.

Първият посетен град беше Русе, защото той печели приза „Най-четящ град“ в кампанията за последните две години, а след това Четенето бе открито и в Разград, Шумен, Добрич, Велико Търново, София, Видин и Враца. Все повече деца от България четат със „Забавното лятно четене“ – до миналата година включилите се деца в инициативата бяха 8200, целта е те да стават все повече от различни населени места. Два града, които екипът от медийна група Investor все още не е посещавал – Белово и Самоков, откриха кампанията самостоятелно и информираха организаторите за това. На място те са организирали специални събития, за да представят на децата „Забавното лятно четене“ и да ги призоват да се регистрират в електронния читателски дневник на Az-deteto.bg.

Събитията по градове със „Забавното лятно четене“ бяха празник за всички деца от страната. Във всеки град имаше подготвена специална програма по случай старта на кампанията – четоха се откъси от любими книжки, деца бяха подготвили песни, танци и драматизации на популярни приказки. Разбира се, освен представители на местната власт, регионалните инспекторати по образование, читалищата и центровете за работа с деца, на срещите присъстваха също детски писатели, артисти, учители и родители. За всеки град бяха излъчени и посланици на „Забавното лятно четене“, като в Русе това бяха популярната млада и талантлива певица Дивна и Симеон Йорданов – участник в „България търси талант“.

„Забавното лятно четене“ ще продължи през цялото лято и ще завърши непосредствено преди първия учебен ден. На 14 септември ще бъде официалното закриване на кампанията за 2014 и именно там ще бъдат оповестени кои са най-активните деца за това лято, най-четящото училище, най-четящият град и най-четените книги през лятната ваканция.

Нов елемент от кампанията тази година е конкурсът за детско творческо писане на тема „Моят любим литературен герой“ – резултатите от конкурса и победителите в него също ще бъдат излъчени на финализиращото събитие. В журито са включени посланици на „Забавното лятно четене“ – детските автори Петя Кокудева и Марин Бодаков, Мария Дуковска – главен редактор на сайта Az-deteto.bg и специалистът по творческо писане Добрина Добрева – журналист от БНР.

През август пък, Четенето ще гостува на лятната академия, организирана от „Заедно в час“, за да разкаже на учениците колко по-лесно се учи, когато се чете в свободното време.


 

Още информация за кампанията можете да прочетете при нашите медиини партньори от "Bulgaria ON AIR" – "Забавното лятно четене обиколи 8 града в България"!

 „Забавното лятно четене“  се осъществява с любезното  съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична  библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, Заедно в час и с подкрепата на UNICEF.

Издатели-партньори са:
"Ентусиаст", "ИНФОДар", "Фют" и "Жанет" 45.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, BTV, BTV Lady, BTV Comedy, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град