новини детски

Начало | новини детски | „Забавното лятно четене“ 2012 завърши – най-четящ град е Русе

„Забавното лятно четене“ 2012 завърши – най-четящ град е Русе

Аз детето | 2012-09-17

„Забавното лятно четене“ 2012 завърши – най-четящ град е Русе

Скъпи четящи приятели, със започването на учебната година завърши и тазгодишното издание на „Забавното лятно четене“. На тържествената церемония в Столична библиотека бяха обявени резултатите от „Забавното лятно четене“ 2012.

Тази година надпреварата за най-четящ град беше много оспорвана. Според резултатите децата от Русе са прочели най-много книги през лятото, което прави Русе тазгодишният носител на титлата „най-четящ град“. На второ място е Стара Загора, следвана от Варна и София.
Отново в Русе се намира и най-четящото училище – СОУ „Христо Ботев“, децата от училището са прочели общо 602 книги. След него се нареждат 8-о СОУПЧЕ „А. С. Пушкин“ във Варна с 470 книги, 2-ро ОУ „Петко Рачов Славейков“ в Стара Загора с 365 книги, ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас с 206 книги и 55-о СОУ в София със 175 книги.
Отново от Русе е и най-четящото дете – това е Даниел Георгиев от 6-ти клас. Той е прочел 213 книги. Даниел получи четец за електронни книги любезно предоставен от Мтел, с пожелание да чете още повече и навсякъде с него.

Най-четена книга за 2012 година е книгата за „глупавото“ мече „Мечо Пух“. За това, че позна коя е най-четената книга Силвия от Белово получи и награда. Но наградите не свършиха до тук. Специални награди за най-активни читатели получиха и децата от Белово. Те също така получиха и книжки от издателство „Фют“.

Официално бяха връчени и наградите от издателство ИнфоДар, от конкурса за книгокоментиране на „Забавното лятно четене“ на Марина Станчева от Чирпан и Давид Мавродиев от София. Давид пожела на всички млади хора да четат повече.

Специални гости на големия финал на „Забавното лятно четене“ 2012 бяха писателката и посланик на детското четене Маги Благоева. Тя пожела на всички деца на България да продължават да четат, защото книгата е богатство, което не може да се замести от нищо друго.
Спаска Тарандова от Столична библиотека, която откри финала, благодари на всички деца, за това, че с удоволствие се включиха в инициативата и показаха на всички, че в интернет освен да се играят игри и да се гледат снимки може и да се четат книги и да се споделят всякакви впечатления от прочетеното.
Още един от специалните ни гости, Янка Такева, председател на синдиката на българските учители, каза, че книгите ни учат на добро и че който чете книги, той държи бъдещето в ръцете си. Г-жа Такева посъветва всички малки любители на книгите да четат книги и на чужди езици. След това подари на библиотеките от Белово, Русе, София и Чирпан флашки.

За край на церемонията беше проведена забавна викторина с присъстващите деца с много награди от Az-deteto.bg, а Столична библиотека връчи специални грамоти на организатора на инициативата Жюстин Томс и Az-deteto.bg

Столична библиотека и Az-deteto.bg пожелават на всички деца да продължават да четат книги и през учебната година, защото книгите носят много знание, забавление и развиват фантазията. Можете да продължите да попълвате своите читателски дневници и очаквайте „Забавното лятно четене“ 2013.

Партньорите, които застават зад инициативата и благодарение на които тя е възможна са ПОК Доверие, МТел и издателствата Кибеа, Инфодар, Ентусиаст, Кръгозор и Сиела.

Медийни партньори на инициативата са БНТ, Тв7, Super7, БНР, Радио N-Joy, БГ Радио, Dnes.bg, Teenproblem.net, Kafene.bg, списание "Мениджър", Bgmaps.com, Програмата, Аз чета, Detskiknigi.com, Sofia Design Week Kids.

Още снимки вижте тук.



Коментари
1 коментар

вики , ,

Публикувано на 19.09.2012

Очевидно София не чете много.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град