новини детски

Начало | новини детски | За 5-а поредна година „Гордея се с труда на моите родители“ помага при кариерното ориентиране на децата

За 5-а поредна година „Гордея се с труда на моите родители“ помага при кариерното ориентиране на децата

Аз детето | 2017-10-30

За 5-а поредна година „Гордея се с труда на моите родители“ помага при кариерното ориентиране на децата

За пета поредна година проектът „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН ще запознае деца между 7 и 14 години с различни професии. В седмицата на будителите над 600 деца ще прекарат 1 работен ден в компаниите на родителите си. През този ден на отворените врати организаторите в конкретните компании, участници в проекта, са подготвили разнообразни интерактивни игри, забавления и практически задачи, чрез които малчуганите да разберат повече за същността на професиите.

Сред основните цели на „Гордея се с труда на моите родители“ е да се покаже на децата, че трудът е ценност и потребност и че всеки човек е необходим и полезен за обществото, независимо каква професия упражнява. Така се създава една съпричастност с ценностите на труда и напредването в живота благодарение на лични качества, способности и натрупани знания.

„Пет години след стартирането на кампанията ние вече имаме конкретни примери за деца, които са избрали бъдещата си професия именно по време на проекта. А това потвърждава и успешното развитие на главната ни идея – да дадем на децата си ясна представа за различните професии и да ги насочим в правилната посока от най-ранна възраст.“, споделят от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Краят на тазгодишното издание на проекта ще се отбележи с третия „Детски базар на професиите“, който ще се състои на 24 и 25 ноември в научен център „Музейко“. Тогава деца и родители ще могат да се срещнат с професионалисти от най-различни сфери и да разгледат щандовете на компании от разнообразни сектори. Благодарение на инсталации, макети, 3D принтери, забавни задачи, викторини, демонстрации, книжки, брошури и други материали, те ще могат да се докоснат до същността на професиите.

Компаниите, заявили участие тази година, са 23. Те представят индустрии като минно дело, електропроизводство, газоразпространение, лека промишленост, търговия, медии, IT, телекомуникации, банково дело, фармация, социални дейности, логистика и креативна индустрия. Компаниите се намират в София, Благоевград, Бургас, Варна, Врабево, Гълъбово, Девня, Димитровград, Добрич, Казанлък, Панагюрище, Перник, Пирдоп, Плевен, Пловдив, Русе и Чепеларе.

Официален партньор на „Гордея се с труда на моите родители“ е фондация Bcause. Az-deteto.bg, Investor.bg и Bulgaria ON Air са медийни партньори на проекта.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град