За родители

Начало | За родители | Вярата в Дядо Коледа била полезна за психиката на децата

Вярата в Дядо Коледа била полезна за психиката на децата

Аз детето | 2017-12-18

Вярата в Дядо Коледа била полезна за психиката на децата

Вярата в Дядо Коледа е много важна за психичното здраве на децата, твърди канадска психоложка, цитирана от британския „Дейли мейл“. Коледа е време за вълшебства, особено за децата. Но и на моменти малко неловък момент за родителите, които не знаят дали да насърчават наследниците си да мислят, че Добрият старец наистина съществува и какви може да са последиците от лъжите. Притесняват се и от мисълта, че скоро децата ще научат истината.

Кристен Дънфийлд от университета Конкордия обаче обясни, че е най-добре родителите да подкрепят децата си, докато те самите разберат каква е истината. Когато това стане, реакцията им няма да е толкова страшна, твърди тя. И за доказателство прилага изследвания, които показват, че вярата в такива измислици не само че не е вредна, но е и полезна за децата, като се започне от упражняването на алтернативното мислене, което е толкова важно за иновативността, и се стигне до подпомагане на емоционалното развитие.

Повечето деца през определен период вярват в Дядо Коледа. Спират обикновено към 8-годишна възраст. Макар и много родители да се боят от този преход, той е неизменна част от порастването, твърди БТА. С времето мисленето на децата се развива дотам, че да разбират колко невъзможни са нещата, които той прави. Това осъзнаване проличава в задаваните от тях въпроси, твърдят психолозите. Докато малките питат къде живее, големите се чудят как обикаля света за една нощ.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град