любопитно

Начало | любопитно | Вулканът Етна изригна с фонтани от лава

Вулканът Етна изригна с фонтани от лава

Аз детето | 2017-02-28

Вулканът Етна изригна с фонтани от лава

Най-високият и активен вулкан в Европа Етна започна да изригва в понеделник вечерта с фонтани от лава на няколкостотин метра височина, а вулканичните дейности продължават и тази сутрин. Новината съобщават местни италиански медии.

Потоците лава започнаха да излизат в 19 часа местно време в понеделник вечер и продължават дори и в момента. Изригването се случва в югоизточния кратер и може да се наблюдава от източното крайбрежие на Сицилия, от градовете Катания, който се намира в подножието на планината Етна, и Таормина, който също е в близост. Специалистите от Националния институт по геофизика и вулканология на Италия твърдят, че изригването засега не застрашава жителите от околните селища.

Последното изригване на Етна беше преди година – 21 май 2016 г., а последната по-силна активност – в началото на тази година – през януари, когато някои местни училища за кратко бяха евакуирани. Етна е един от 16-те вулкана в света, определени като „Вулканите на десетилетието“ от ООН, което означава, че те се изучават особено внимателно поради честотата на активност и плътност на населението в близост.

Малките изригвания на вулкана са често срещано явление. През май в Таормина, на Сицилия, ще се проведе срещата на върха на Г-7. В случай на изригване на вулкана тогава, полетите до Катания на лидерите ще бъдат пренасочени към други летища. За последен път силно изригване на действащия влукан имаше през 2009 година, а последното изригване на Етна беше на 21 май 2016 година.

Вижте и видео от определено ефектното изригване на Етна.

Снимка: thelocal.it

Вижте още:
Как изригват вулканите
Страховитият и интересен вулкан Етна
Усмивката на един вулкан



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град