За родители

Начало | За родители | Внимание: продават опасни партиди биобисквити за деца

Внимание: продават опасни партиди биобисквити за деца

Аз детето | 2017-07-12

Внимание: продават опасни партиди биобисквити за деца

Опасното за здравето вещество акриламид е открито в белгийски бисквити, които се продават и на българския пазар, алармира Европейска система за бързо оповестяване за опасни храни и Българската агенция по безопасност на храните. Агенцията вече е започнала изтеглянето на опасните партиди L164802/29.11.2017 и L171905/12.05.18, с марка „Белкорн“. Партида L164802/29.11.2017 г. е разпространена в търговската мрежа в периода от март до май 2017 г., а почти цялата партида L171905/12.05.2018 г. е налична в склада на фирмата получател.

Страната на произход на бисквитите е Белгия и става въпрос за детски бисквити с вкус на ябълка, а съдържанието на акриламид в тях е високо. Опасността е определена като „сериозна“. Освен в България и Белгия продуктът е продаван във Франция, Унгария, Литва, Холандия, Полша, Испания и ОАЕ.

Това е явна грешка в технологиите и използване на замърсени суровини“, твърди пред Bulgaria ON AIR д-р Сергей Иванов, експерт по безопасността на храните в Центъра по биология на храните. По думите му опасната съставка се получава при температурна обработка на храни, които съдържат високо количество скорбяла, т. е. нишесте. „Типичните примери за високо съдържание на нишесте са чипсовете и пържените картофи. След направените изследвания стана ясно, че в момента е на мода нишестето да се използва като заместител на всичко – то се слага в салами, кашкавали, в майонеза, лютеница и др.“, разказа д-р Иванов. Експертът подчерта, че в случая надписът „био“ на етикета на бисквитите за деца е просто дума и отбеляза, че щом една храна е обявена за „био“, това не означава автоматично, че е безопасна.

„От официалното предупреждение на Европейската комисия стана ясно, че в тези бисквити има около 5 мл на 1 кг. акриламид. За да се получат някакви остри реакции при децата, които са консумирали вече този продукт, те трябва да са изяли толкова бисквити, колкото е собственото им тегло“, информира д-р Иванов и успокои, че няма нужда от намеса на токсиколозите и заключи разговора с призив към институциите за по-добро следене на продуктите на пазара.

По предписание на Агенцията фирмата получател в България е уведомила всички свои клиенти за изтеглянето на горепосочените партиди. Публикувана е и информация на интернет страницата на фирмата и са поставени съобщения на магазините на фирмата за изтегляне на нотифицираните продукти. Българската агенция по безопасност на храните приканва всички потребители, закупили такива продукти, по възможност да ги върнат в търговския обект, от който са ги закупили.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град