За родители

Начало | За родители | Внимание: повече от 3 часа на ден пред екрана увреждат мозъка на децата – твърди ново изследване

Внимание: повече от 3 часа на ден пред екрана увреждат мозъка на децата – твърди ново изследване

Аз детето | 2019-02-06

Внимание: повече от 3 часа на ден пред екрана увреждат мозъка на децата – твърди ново изследване

Все по-често децата прекарват дълго време пред компютъра, лаптопа или с лице, залепено на смартфона, телевизора и таблета. Не можем да бъдем крайни и да им го забраняваме напълно разбира се, защото това е бъдещето. Пък и често има много образователни приложения, игри, както и телевизионни предавания, които усъвършенстват уменията на децата да общуват, поднасят им нови и интересни научни и любопитни факти за живота. Често това е и единственият начин родителите малко да си починат. Бъдете обаче особено внимателни – продължителното ежедневно използване на тези устройства води до забавяне в когнитивното развитие на децата, както и уврежда мозъка им! Това твърди ново изследване, провеждано в продължение на пет месеца от Националния институт по здравеопазване на САЩ (National Institutes of Health (NIH)). То включва наблюдение на 4 500 деца на възраст между 9 и 10 години. По време на наблюдението част от децата прекарвали по повече от 3 часа дневно пред електронни устройства, както са свикнали, а останалите били ограничавани. После учени наблюдавали поведението им в училище и дома, както и молили самите деца да попълват специални въпросници.

Резултатите показали, че групата хлапета, която ежедневно прекарвала повече от 3 часа пред екрана, има преждевременно изтъняване на външния слой на мозъка, наречен мозъчна кора. Това е частта от мозъка, която обработва информацията от сетивата. Резултатите показват също, че децата, които са стояли повече от 3 часа на ден пред екраните, са отбелязали по-ниски резултати в проведените накрая на изследването езикови и мисловни тестове, отколкото децата, които прекарват по-малко време пред електронните джаджи. Тези резултати са тревожни. И затова учените планират да продължат с изучаването на ефектите от екраните върху мозъка на децата за период от десет години.

Изследователите все още не знаят дали преждевременното изтъняване на мозъчната кора, което е резултат от дълго време пред екраните е постоянно, но все пак си остава доста сериозно. От NIH обаче напомнят, че при други изследвания вече е доказано, че дългото време прекарано във взиране има доста негативни влияния като проблеми с концентрацията, хиперактивност, затлъстяване, проблеми със съня и агресивно поведение. Затова е важно родителите да управляват времето пред екрана на децата си, така че да не пречи или да замени много други социални и интерактивни дейности, които трябва да бъдат редовна част от здравословния ден на детето, включително упражнения и сън като разбира се и не му го забраняват напълно, защото това е част от живота.

Поради тази причина след дълги изследвания Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва ограничаване на времето за гледане според възрастта на децата по следния начин:

  • Деца под 18 месеца: избягвайте всякакви екрани;
  • Деца от 18 до 24 месеца: ако решите да внедрите цифрови медии, изберете висококачествени предавания и приложения и ги гледайте с децата си, за да им помогнете да разберат какво виждат, но за не повече от 40-50 минути дневно;
  • Възраст от 2 до 5: ограничете използването на екрана до един час на ден;
  • Възраст 6 и повече години: поставете постоянни ограничения върху времето до 2 часа и половина на ден и се уверете, че компютърът или таблетът не влияят на адекватния сън, движението и други дейности, важни за здравето на детето ви.

Маркирайте времето без екраните заедно, например по време на хранене и в колата, както и зони без екран, като например спалня. И помнете: всяко дете се старае да подражава на родителите си, затова на първо място трябва самите ние да му даваме добър пример във всичко!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град