малък готвач

Начало | малък готвач | Вместо купения козунак – козуначени кифлички със сушени плодове сам направи и се наслади

Вместо купения козунак – козуначени кифлички със сушени плодове сам направи и се наслади

Аз детето | 2019-04-22

Вместо купения козунак – козуначени кифлички със сушени плодове сам направи и се наслади

Няма начин да не сте наясно, че едно от най-традиционните неща за хапване, наред с боядисаните яйца (много яйца) е козунакът. Все по-често понеже родителите са твърде заети, а и не всеки може да меси козунак като хората, си купуваме готови. Които разбира се също са си вкусни. Но какво ще кажете за този Великден да изненадате цялото семейство като им приготвите много вкусни козуначени кифлички със сушени плодове. Те със сигурност дори могат да заместят традиционния козунак, но отново ще бъдат вкусни и великденски. По-големите от вас, които вече имат опит в кухнята, като например да си правят принцеси или пък да са изпържили някое и друго яйце, могат съвсем спокойно да ги приготвят и сами. Въпреки това ще е хубаво да ги приготвите с някого от семейството, нали затова са празниците – за семейството. Накрая всички ще бъдете доволни от резултата и уханието във вашия дом!

Сега ето и продуктите:

  • 20 грама жива или 8 грама суха мая
  • 700 грама брашно
  • 100 грама масло
  • 2 големи яйца
  • 160 грама кафява захар
  • 2 пакетчета ванилия
  • 250 мл прясно мляко
  • любимите ви сушени плодове
  • 300 мл портокалов сок

Как се приготвят:

Първо в купичка сипете портокаловия сок, а в него сложете и от сушените плодове. Те може да са колкото си искате, но все пак помнете, че правите кифлички, а не сушени плодове с малко тесто около тях. Оставете настрани – трябва да престоят известно време. Дотогава вие имате работа по тестото.

Затоплете млякото, но не така че да заври, а просто да е топличко, като за пиене и към него добавете маята. След това я разбъркайте хубаво докато сместа стане еднородна. Към нея добавете 130 грама брашно и пак разбъркайте. След това оставете на топло място поне 30 минути. Можете дори да завиете сместа с кърпа. През това време разтопете маслото. Също така разбийте и яйцата заедно с ванилията и захарта. Трябва много хубаво да се разбърка, така че захарта да се разтопи почти напълно, а в яйцата да се получат малки балончета. Към така разбитите яйца добавете и разтопеното масло и пак разбъркайте. Сега идва най-трудната част – месенето, като разбира се ако работите в екип сме сигурни, че ще се справите.

Пресейте брашното и го изсипете върху нещо. Макар че се прави направо на масата, ние все пак използвахме голяма тава, защото после не ни се бършеше цялата маса. Та изсипете брашното на голяма купчинка, като направите дупка (по готварски се нарича кладенче) по средата. Там изсипете първата смес с маята, която направихте, както и тази с яйцата и маслото. Ако имате орехи, стафиди или парчета шоколад сега е времето да сложите и тях. След това просто започвате да месите, и месите, и месите. Ще знаете, че тестото е готово, когато е еластично и лесно се отделя от ръцете ви. Замисляйки се всъщност предполагаме, че месенето ще ви е любимата част, защото тогава можете да се цапате и да мачкате на воля.

Накрая преместете тестото в чиста купа или тенджера или нещо такова, покрийте го отново с кърпа и го оставете да втасва поне 2 часа. Това е най-трудното на козунаците, чакането. Намажете дъното на тавичка с олио, масло или пък я покрийте с хартия за печене.

Накъсайте тестото на парчета, големи колкото юмрука ви и от тях оформете кръгчета. Ако искате да е напълно прецизно трябва да ги разточите, но понеже ние не правим кифлички за изложба си ги намачкваме с ръце. Някъде се получава малко по-дебело, но пак са си супер вкусни. След това просто добавете малко сушени плодове по средата на кръгчето и навийте на руло. Сега просто печете за около час-час и 20 минути! Като разбира се, когато редите кифличките в тавата имайте предвид, че във фурната ще се понадигнат, така че трябва да са на разстояние една от друга, за да не се залепят.

По желание готовите кифлички можете да поръсите с малко захар.

Вкусен Великден ви пожелаваме, а ние отиваме да се захващаме с първата проба за кифлички – вече нямаме търпение!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град