интересно

Начало | интересно | Влакът, който вози само едно дете до училище

Влакът, който вози само едно дете до училище

Аз детето | 2016-12-15

Влакът, който вози само едно дете до училище

Да се ходи на училище е много важно и всяко дете има право на това, дори и по закон. Независимо къде точно живее, дори и да е в някоя далечна горска къща, то трябва да ходи на училище и трябва да му бъде осигурена тази възможност. Много деца, може би дори и някои от вас, знаят това, защото всеки ден пътуват до училище в съседното село или град и стават много по-рано от всичките си съученици, за да го направят.

Знайте, че не сте сами! Това прави и Кана Харада, момиче, което живее в Ширатаки – квартал с едва 36 жители в Хокайдо, Япония. Там тя е единствената ученичка и единственото дете, всичките останали 35 са все възрастни хора. Затова там няма училище. Кана е принудена всеки ден да става точно в 4 часа и да хваща влака до най-близката до нея гимназия. Тук трябва да ви отбележим, че кварталите в Япония не са като нашите. Те са много раздалечени един от друг, често японците наричат квартал това, на което ние казваме село в околността на някой град. Затова всеки ден Кана хваща влак до най-близката до дома си гимназия.

С него пътува 35 минути. Удивителното в тази иначе обикновена история, е че тя е единственият човек, който пътува с този влак. Япония поддържа жп гарата в квартала на Кана, отворена само заради нея вече три години. Влакът прави два курса – един за да отиде Кана на училище и един – за да се върне у дома.

Снегът се разчиства от релсите всяка зима. Гарата е изградена от местните жители на квартала през 1955 г., за да могат да използват жп транспорта да водят децата си на училище. Днес тези деца обаче са пораснали и момичето е единственото останало дете в квартала. Това обаче не пречи на държавата да продължава да поддържа влака. Тази история взриви социалните мрежи преди време, като ни припомни, че има и такива страни по света, където държавната власт работи в услуга на човека и обгрижва всеки един гражданин, каквото и да ѝ струва това.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град