Растения и животни

Начало | Растения и животни | Вкуснотии, които растат съвсем не както сте си мислили

Вкуснотии, които растат съвсем не както сте си мислили

Аз детето | 2018-01-23

Вкуснотии, които растат съвсем не както сте си мислили

Кои са любимите ви плодове, зеленчуци и подправки? Какво ще кажете за бананите? Знаете ли, че растението банан всъщност е огромна трева? А знаете ли къде и как расте чубрицата? Подгответе се да научите, че някои от най-познатите ни продукти имат интересна история и особености за които никога не сме и предполагали. Така например знаете ли точно как изглежда горчицата и че въобще тя е растение. Обичате ли фурми? Хората казват, че те са по-сладки от шоколада, а и по-полезни? Но виждали ли сте някога как и къде растат? За да отговорим на всички тези въпроси решихме да ви покажем как изглеждат някои от най-използваните днес подправки и плодове и как се създават, при това докато научаваме и някои интересни факти за тях. Така че прочетете и се изненадайте заедно с нас!

Фурми

Знаехте ли, че фурмите нямат абсолютно никаква миризма? Затова се препоръчва да се съхраняват в плътно затворен контейнер, тъй като плодовете, особено сухите, бързо абсорбират чужди вкусове. При това тези плодове растат на палмови дървета, чиято височина варира от 15 до 25 метра, а добивът от едно дърво е приблизително 100 килограма на година.

Каперси

Днес това е доста популярна подправка, която придава на ястията солен и остър вкус. Ако не сте виждали каперси то трябва да знаете, че най-често се продават мариновани в бурканчета и приличат на малки зелени топчета. В суров вид обаче те не могат да се консумират изобщо. Много хора мислят каперсите за плодове, но всъщност те са неразтворили се пъпки на бодливия храст каперсник (от лат. Capparis spinosa). Диворастящият храст каперсник се среща в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия. Култивира се в Южна Европа и Северна Америка. Използват се недоразвитите цветни пъпки на растението.

Смокини

Смокините са плодовете на смокиновото дърво, което расте в тропичните, субтропичните и по-рядко в умерените климатични зони. Дървото достига от 3 до 10 метра височина, листата му са големи, а плодовете имат формата на малки торбички с размери от 3 до 5 см. Плодът на смокинята се развива от специално адаптиран вид съцветие, което е съставено от множество цветове, които просто не се виждат. То е почти затворено, с малки до 1 мм цветчета, подредени по вътрешната му повърхност.

Червена боровинка

Червените боровинки се отглеждат в специални заградени области в блатата. В тях има малки въздушни камери, които се пълнят с въздух, когато плодовете узреят и така изплуват на повърхността. При прибирането на реколтата се използват специални средства, които да разплискат водата в блатото, а самите боровинки се събират в огромни мрежи.

Горчица

Производството на горчица е известно от дълбока древност, 3 000 години пр. н. е. е използвана в индийската кухня, но не е много популярна по времето на древен Рим и древна Гърция. Първата рецепта датира от 42-ра година пр. н. е. През IX век производството на горчица се превръща в един от основните доходи на френските манастири. Основните съставки в нея са семената на растението синап. При направата семената се стриват на прах и се добавят оцет, сол, вода и олио.



Коментари
2 коментара

Светлана Ангелова, 12 г.,

Публикувано на 23.01.2018

Моя любим плод е смокинята и много се учудих като разбрах това за нея

Наталия Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 04.03.2018

Аз знам за смокинята защото имаме в Созопол обожавам смокиня ,а също е много забавно когато с приятелите ми се катерим по дървото и берем смокините

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град