малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусни кюфтенца по рецепта на Финдъс и Петсън

Вкусни кюфтенца по рецепта на Финдъс и Петсън

Аз детето | 2020-07-15

Вкусни кюфтенца по рецепта на Финдъс и Петсън

Финдъс си имаше платнена торбичка, в която събираше сухи корички и недоядени филийки хляб. От време на време надничаше в торбичката, за да види дали са изсъхнали достатъчно и дали са се превърнали в сухари. А когато извадеше сухарите и започнеше да ги счуква в хаванче, Петсън разбираше, че е дошло време да се пържат кюфтенца. Тогава той се качваше на велосипеда и отиваше в магазина за кайма.

Щом се върнеше, двамата започваха да готвят. Петсън помагаше на Финдъс, а Финдъс помагаше на Петсън. Петсън режеше лук, а Финдъс отмерваше млякото. Гледаше да е по-далечко от лука, защото му пареше на очите. После омесваха каймата и правеха малки кръгли кюфтенца.

И независимо от това, че вие може да нямате коте, което да ви помага, ви предлагаме да опитате тези чудни кюфтенца. За тях ще ви трябват:

  • 2,5 супени лъжици счукан сухар или галета
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 1 варен картоф
  • 400 г кайма смес
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 щипка смлян бял пипер
  • 1 щипка смлян черен пипер
  • 1 супена лъжица нарязан на дребно лук
  • 1 яйце
  • 2-3 супени лъжици олио

Ето и как да ги приготвите по точната рецепта на двамата приятели:

1. Счукайте сухарите в хаванче. Залейте трохичките с млякото (или галетата) и ги оставете да постоят 10 минути, за да се напоят добре. Намачкайте картофа добре, за да не останат бучици. С вилица е лесно. Добавете го към млякото и разбъркайте.

2. Объркайте каймата със солта, пипера и лука. Добавете яйцето, напоените трохи и намачкания картоф. Започнете да месите каймата. Колкото по-дълго и старателно месите, толкова по-вкусни ще са кюфтенцата.

3. Оформете каймата на неголеми топчета. След всяко направено топче топете ръцете си във вода, за да не полепва каймата по тях. Редете топчетата върху кухненска дъска предварително намокрена с вода.

4. Сипете олиото в тиган и щом се загрее, подредете в него кюфтенцата. Не слагайте по много наведнъж обаче. От време на време разклащайте тигана, за да се изпържат равномерно от всички страни. Пържете, докато станат златисти.

Стават уникални!

Опитайте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град