любопитно

Начало | любопитно | Вече има библиотека и на Северния полюс

Вече има библиотека и на Северния полюс

Аз детето | 2016-12-09

Вече има библиотека и на Северния полюс

Книгите са най-голямото богатство на човечеството. Те могат да ни научат на хиляди неща, за които дори и не подозираме, освен това всичко става по-хубаво с книга в ръка. Чакането на автобуса или метрото, пътуването в колата, дори междучасието в училище и ако не сте убедени все още в това, то имаме новина, която ще ви го докаже. Знаете ли, че вече дори и на Северния полюс има библиотека. Знаете, че там не живеят толкова хора, а просто смели учени, които изследват тайните на нашата планета Земя и макар да сме сигурни, че си имат работа по цял ден, много са се зарадвали на 200 книги, които са им донесли и които са пътували чак от Русия.

Колекцията е за няколкостотин учени и военен персонал, които толкова били очаровани от изненадващата доставка, че дори освободили цяло помещение от базата си, в което направили рафтове, така че да се превърне в истинска библиотека. Реализацията на проекта „Книги за Северния полюс“ е продължила цели два месеца през които е трябвал да се планира как точно да бъдат донесени съкровищата, че да останат цели и като чисто нови. Самото им пътуване, също е отнело половин месец.

„Условията на живот в полярните бази са доста трудни, особено когато става въпрос за социални контакти. Хората там живеят в почти пълна изолация от останалия свят. Затова книгите за тях са безценни. Изключително горди сме, че този проект най-накрая се осъществи и може би е един от най-оригиналните не само в цяла Русия, но и в целия свят. Това показва не само на учените там, но и на всички хора по света, колко е ценна книгата“ – казва Владимир Владимиров, директор на библиотеката в Москва. По думите му в станцията, в която са доставени книгите живеят малко повече от 30 човека, за които единственото забавление вечер след като приключат работата си е общуването помежду им и няколко филма на седмица. Там разбира се имат достъп до интернет, но той е ограничен и се ползва най-вече за служебни цели. Така че хората там са изключително щастливи, че получават книги, защото те ще са съвсем ново и приятно развлечение, което няма нужда нито от зареждане, нито от ток.

Библиотеката включва книги на Дан Браун, Джейн Остин, Джоан Роулинг и класически руски автори и приказки. Много скоро тя ще бъде разширена и с още томове, а през това време учените казват, че дори тази любопитна бяла мечка е дошла по-близо до тях, за да види новата библиотека!

Снимки: novosti.ru



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град