За родители

Начало | За родители | Въвеждат военно обучение в училищата през следващата година

Въвеждат военно обучение в училищата през следващата година

Аз детето | 2017-05-09

Въвеждат военно обучение в училищата през следващата година

През следващата учебна година учениците между 10 и 12 клас ще имат предмет военно обучение. Това разкри пред dariknews.bg вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Идеята е залегнала в програмата за управление, но тепърва ще се работи по нея“, добави той. „Целта е младежите да знаят как да реагират в екстремни ситуации, не само военни действия, но и при терористични актове и природни бедствия“, обясни Каракачанов.

Идеята за въвеждане на военно обучение в училищата е записана в програмата за управление, която трябва да бъде детайлно разработена до края на май. „Ще влезе в Министерството на образованието и ще започват да работят специалисти по нея. Трябва да се разработят и необходимите учебни планове“, посочи новият министър. „Въвеждането на военното обучение като учебен предмет става с промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, а Учебната програма трябва да бъде изготвена от Министерството на образованието“, съвместно с Министерството на отбраната, каза още Каракачанов.

„Основният въпрос е как да бъдат осигурени хората, които могат да преподават, има ли достатъчно кадри в българската армия, които са били преподаватели във военни училища, във Военната академия, действащи офицери. Има достатъчно хора, но трябва да са с педагогически умения“, допълни министърът на отбраната.

По негови думи финансирането предстои да бъде заложено в бюджета. Макар и да прилича, военното обучение в училищата няма да е каквото е било през 80-те години, а трябва да е по-съвременно, каза още военният министър.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град