История

Начало | История | Във вълнуващия свят на замъците

Във вълнуващия свят на замъците

Аз детето | 2019-04-09

Във вълнуващия свят на замъците

Има ли замъци в квартала на мястото, където живеете? Ако не живеете в средновековна Европа, шансовете да има дори и един замък не са особено големи. В нашия свят обаче има много, много замъци. Повечето от тях също имат еднорози в задния двор... но за това чудо ще ви разказваме друг път... Нямаше ли да е страхотно да живеете в отминалите дни на рицари, крале и кралици? Колко хубаво би било вашият дом да е един огромен и красив замък. При това и всичките ви приятели вероятно също щяха да живеят в замъци. Трябва да е било толкова забавно да поканите приятели у дома и да можете да играете на криеница в „задния си двор“ или да плувате в огромен басейн или да имате място да карате велосипеди вътре, а да се чувствате сякаш се намирате в някой парк. Звучи като сбъдната мечта, но за съжаление истината е друга: не всички деца в средновековна Европа са живели в замъци. Всъщност някои от вас може би се чудят дали в света наистина има замъци. Или просто това е някаква измислица от приказките!

Замъците наистина са истински. Има много от тях по света, които можете да посетите. Днес няма да намерите много хора, които строят замъци, но в миналото те са били наистина популярни. Кралските особи от Европа и Близкия изток през Средновековието често изграждали дворци, които били просто укрепени домове. Замъците са различни от дворците, които са огромни домове, които не са укрепени. По същия начин крепостите са укрепени, но не се използват като домове. Малко е сложно, но благородниците много държали да се знае тази разлика. Замъци се строят от около 900 години, започвайки от 9-ти век. По това време земята е била разделена на много различни територии. Индивидуалните благородници имали сгради, в които да живеят, а пък крепостите им били необходими, за да защитят дома си от нашественици, които искат да вземат земята им. Ето така всички тези постройки се наричат с общото име замък.

Замъците се строят в голямо разнообразие от размери и стилове. Те имат всякакви различни характеристики, но и някои общи и задължителни за всяка постройка. Например една от основните характеристики на повечето замъци е кулата. Много замъци разполагат с множество кули. Кулите позволявали на хората да наблюдават земята около тях и да забележат нашествениците много преди да се доближат до замъка. Най-голямата и най-силно защитената кула се нарича „централна“. В нея кралското семейство се укривало по време на криза, а често в нея се съхраняват и най-ценните предмети. Друга популярна черта на много замъци са рововете. Рововете са дълбоки водни кръгове около замъка. Те осигуряват добра защита срещу атаки, тъй като единственият начин да се пресече рова, за да се получи достъп до замъка, е да се премине по мост, контролиран от вътрешността на замъка.

След всичко това сигурно си представяте, че всеки замък е огромен. И много от тях в миналото наистина са били такива. Но кой ли е най-големият от тях? Всичко зависи от това как определяте замъка... Някои хора определят замъка като единична сграда, докато други определят замъка като група от общи сгради, укрепени като единен комплекс. Книгата на рекордите на Гинес дава титлата за най-големия замък на Прага. Пражкият замък се състои от множество дворци, църкви и зали, които имат обща защитна стена.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град