важните неща

Начало | важните неща | „Хлябът – живот, традиции, бъдеще...”

„Хлябът – живот, традиции, бъдеще...”

Моника Христова - от Кръжок „Млад краевед” | 2008-03-16

“Търкулнала се питката и след нея тръгнало едно момиче, че да разбере накъде ще я отведе очертаната диря след питката”
Моника Христова

На 05. 03. 2008 г. във фоайето на НЧ “Христо Ботев” от 17:00 ч. Моника Христова от кръжок “Млад краевед” към читалището организира изложба, посветена на Беленските хлябове.

“Идеята за тази изложба ми се появи в съзнанието от ученическия проект, който изготвих на тема ”Хлябът – живот, традиции, бъдеще...”, по случай националния празник “ЗА ХЛЯБА НАШ…” – посветен на деня на Земята, 22 април, организиран в Благоевград.”

Избрала е да пише точно на тази тема, защото историята на хляба е много дълга и многообразието от хлебни изделия е голямо, един човек е длъжен да го познава, за да може по случай някакъв празник или обичай да знае какъв точно по вид хляб да приготви.
Изложбата беше успешно организирана благодарение на разказите на беленски баби, които са приготвяли хляб и са запазили своите умения и знания да го приготвят все така вкусен и ароматен.
Цялата събрана и систематизирана информация доказва, че е дълъг пътят от безвкусната каша до вкусния и ароматен хляб. Насъщния ни хляб е нашия живот, защото именно на него се дължи оцеляването на човечеството. Приготвянето му се е превърнало във вековна традиция, защото няма празник, делник или обред, в който за НЕГО да не са отреждали челна позиция на софрата.
За българския народ хлябът е символ на гостоприемството, с което сме и известни по света! Хлябът не е просто хляб!!! Това е насъщната храна на народите... Това е нещото, заради което всеки човек се труди, точно поради тази причина нашият хляб е символ на ТРУДА!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град