зоокът

Начало | зоокът | В Западна Странджа се излюпиха първите за 2012 г. царски орлета

В Западна Странджа се излюпиха първите за 2012 г. царски орлета

Аз детето | 2012-05-16

В Западна Странджа се излюпиха първите за 2012 г. царски орлета

Първите за 2012 година царски орлета се излюпиха в гнездо в Западна Странджа, съобщиха експертите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В последните няколко дни 3 от наблюдаваните двойки излюпиха своите малки.

Царският орел е една от най-редките и красиви птици, които се срещат в България. Той има статут на „световно застрашен вид“ и е вписан в българската и в европейската Червена книга. Останали са малко над 20 размножаващи се двойки у нас.

БДЗП охранява пет от най-застрашените гнезда на царски орли. Две от тези двойки, които гнездят в Сакар, вече имат малки. При наблюденията е установено, че те имат минимум по едно орле, но вероятността люпилото да е от повече малки е голяма. Третата двойка има 2 малки. Останалите двойки в момента мътят яйцата си.

В началото на май 2012 г. екипът на организацията, работеща по проекта LIFE+ Опазване на царския орел и ловния сокол, откри две нови двойки царски орли в Югоизточна България. С тях общият брой на известните у нас гнезда на царски орли достига 23, което е рекорд, откакто се извършват активни дейности за опазване и мониторинг на вида у нас. Радостното е, че и двете двойки са новосформирани и са заели изкуствени гнезда, построени специално за тях.

Прочетете още:
Орел и квачка
Скален орел



Коментари
1 коментар

Гергана Рускова, 8 г.,

Публикувано на 18.08.2013

Леле изглежда мнооогггоо страшно!!!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град