интересно

Начало | интересно | В Седмицата на гората разкриваме седем тайни, които горите крият от нас

В Седмицата на гората разкриваме седем тайни, които горите крият от нас

Аз детето | 2023-04-03

В Седмицата на гората разкриваме седем тайни, които горите крият от нас

3 април 2023 г. е първият ден от седмицата, посветена на гората. Тя се отбелязва у нас всяка първа пълна седмица на април още от 1925 г., когато е въведен осмият за България Закон за горите. През всичките тези години, дните от празника са посветени на масови залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна.

Горите са наши пазители и тихи помощници. Те играят по-голяма роля в живота ни, отколкото можем да си представим. През Седмицата на гората ви разкриваме седем тайни, които горите пазят от нас:

  • Горите са истински „пазари за хранителни продукти“ – в световен мащаб почти 50% от плодовете, с които се храним, идват от дърветата, те ни осигуряват ядки и подправки.
  • Някои общности разчитат изцяло на горите като източници на храна. Около 40% от хората в крайно бедните селски райони – около 250 млн. души, живеят в горите и саваните. За тях горите са застраховката срещу глада.
  • Горите осигуряват голяма част от питейната вода за 1/3 от най-големите градове в света, включително Ню Йорк и Мумбай. Изворите на много реки и потоци са именно в горите. Дърветата филтрират водите и ни осигуряват чиста питейна вода, която е в основата на живота.
  • Около 1/3 от световното население използва дървесината като източник на енергия за готвене, топла вода и отопление. На преден план тук излиза спешната нужда от устойчиво управление на този ресурс, за да защитим горите от деградация.
  • Горите са нашите герои в борбата с климатичните промени. Те правят градовете ни по-устойчиви, като естествено охлаждат въздуха и премахват замърсителите. Те пазят здравето ни, като ни предоставят места за отдих. Те се справят с деградацията на земята и се противопоставят на загубата на биологично разнообразие, като осигуряват местообитания на растенията и животните.
  • Горите абсорбират около 2 милиарда тона въглероден диоксид всяка година. Но когато дърветата се изсичат, те отделят този въглероден диоксид обратно в атмосферата. Обезлесяването всъщност е втората водеща причина за изменението на климата след изгарянето на изкопаеми горива. Изгарянето на дървесина представлява почти 20% от всички емисии на парникови газове – повече от емисиите, емитирани от целия транспортен сектор в света.
  • Горите са място за отдих. Неслучайно туризмът, основан на природата, расте три пъти по-бързо в сравнение с конвенционалната туристическа индустрия като цяло и в момента представлява приблизително 20% от глобалния пазар. Проучванията дори намират връзка между увеличението на зелените площи и дърветата в градовете с намаляване на затлъстяването и престъпността. Например степента на затлъстяване на децата, живеещи в райони с достъп до паркове, е по-ниска, отколкото при тези с малък или никакъв достъп до зелени площи.

Устойчивото управление на горите и използването на техните ресурси са ключови в борбата с климатичните промени и загубата на биоразнообразие. От тях зависи и благосъстоянието на настоящите и бъдещите поколения. Загубата на гори означава и загуба на незаменими местообитания за животинския и растителен свят. Тяхното възстановяване е основна цел на проекта „Земите и горите на орела“. Той се осъществява от Изпълнителна агенция по горите в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, Югоизточно и Североизточно държавни предприятия. Дългосрочното опазване на малкия креслив орел в страната ни, чрез осигуряването на защита и устойчиво управление на неговите местообитания и създаване на нови, е фокусът на дейности по проекта.

Photo by David Tip on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град