новини детски

Начало | новини детски | Учениците само с една смяна от 2021 година

Учениците само с една смяна от 2021 година

Аз детето | 2017-08-17

Учениците само с една смяна от 2021 година

Министерството на образованието планира да въведе едносменен режим на обучение във всички училища в страната до 2021 година. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев и допълни, че ведомството започва преглед на училищната инфраструктура у нас. „Планирали сме с ръководствата на най-големите общини да направим преглед на цялата образователна инфраструктура и където е възможно, това ще се случи в кратки срокове“, обясни министърът.

По думите му целта на МОН е да бъде въведен такъв режим заради уморяването на учениците. „По закон би трябвало да се учи сутрин и само ако базата не позволява и има много деца, обучението се разделя на две смени“, обясни Вълчев. Министърът на образованието каза още, че пригодяването на училищната инфраструктура за едносменен режим на обучение ще стане по-трудно в големите градове, където има повече ученици. Той обаче е категоричен, че това ще се случи във възможно най-кратки срокове.

Организациите членове на Национална мрежа за децата и синдикатите настояват за премахването на двусменния режим на обучение в училище от повече от пет години. Ученето на две смени е бариера за целодневния режим на обучение в училищата. Освен това смените се отразяват негативно на децата и чисто физически и психически. „Ако един второкласник излиза за училище в 6 ч. сутринта или когато е втора смяна, се прибира вечерта след 19.00 ч., това е крайно неудобно и нездравословно за тази възраст, коментират специалистите. Въвеждането на едносменен режим е трудно постижимо заради липсата на достатъчно стаи и сгради, в които да се поберат всички ученици. Това е особено валидно за големи градове като София, Пловдив и Варна, където класовете в един випуск са повече.

Несъмнено въвеждането на задължителна подготовка на децата на 4 години е една от важните ни мерки, коментира още просветният министър. „Бих изредил три фактора, които са ключови за това да преодолеем проблема с ранното отпадане от училище и с възпроизвеждането на неграмотността от поколение в поколение. Единият фактор е детската градина. Вторият е учителят“, коментира Вълчев. Според него образователната система трябва да позволява учене на различни скорости.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град