новини детски

Начало | новини детски | Ученици от Сливен получиха сертификати от НАСА

Ученици от Сливен получиха сертификати от НАСА

Аз детето | 2014-01-27

Ученици от Сливен получиха сертификати от НАСА

Ученици от Школата по астрономия в Детски комплекс – Сливен получиха сертификати от NASA за участието си в международен конкурс за есе, организиран от екипа на космическата мисия Cassini. Участниците трябваше да изберат един от трите обекта - спътниците Япет или Диона, или Сатурн, до който да бъде организирана научно-изследователска мисия, съобщава Диана Кирякова, учител по астрономия в Детски комплекс – Сливен.

Сливенският екип включваше Анастасия и Екатерина от 11 клас и Костантина от 9 клас при ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, под ръководството на Диана Кирякова. Те написаха, на български и английски език, научно обосновано есе на тема „Мистериозният Япет”, с което взеха участие и бяха отличени като първенци за България в тяхната възрастова група. Есето ще бъде публикувано в уеб-страницата на конкурса, допълни Кирякова. Наградите за младите астрономи са сертификати от NASA и участие в наблюдения заедно с професионални астрономи на телескопите в Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

Основна цел на космическата мисия Cassini е изследване на планетата Сатурн и неговите  спътници, допълва Диана Кирякова. Различните държави-участници в конкурса са имали и различни срокове за участие в него. За България това е бил месец октомври 2013 година, а през януари 2014 година пристигнали и сертификатите на ученичките.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град