новини детски

Начало | новини детски | Ученик от Мъглиж спечели стипендия за участие в космически лагер на НАСА

Ученик от Мъглиж спечели стипендия за участие в космически лагер на НАСА

Аз детето | 2016-08-29

Ученик от Мъглиж спечели стипендия за участие в космически лагер на НАСА

Ростислав Орешков от Мъглиж, ученик в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ спечели стипендия, с която получи право да се включи в космическия лагер, създаден по модел на NASA – SPACE CAMP в град Измир, Турция. Това съобщават от пресцентъра на общината.

Талантливият ученик е автор на есе на тема „Земята, Марс и скритата вселена“, с което е спечелил единственото място на българин в космическата програма. Благодарение на финансовата подкрепа на Община Мъглиж, на кмета Господин Господинов и фондация „Лекови“, Ростислав е прекарал в лагера седем дни, в които е споделил своите идеи за космоса с деца от Германия, Турция и Англия.

В космическия лагер Ростислав е участвал в занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, тренирал на тренажори за подготовка на астронавти, изпробвал движения в безтегловна среда. Научил как се отглеждат растения в неземни условия – без почва и създал много нови приятелства.

След преминаване на програмите участниците са получили сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град