любопитно

Начало | любопитно | Учени откриха супервулкан

Учени откриха супервулкан

Аз детето | 2018-02-15

Учени откриха супервулкан

Геолози от университета в град Кобе откриха край бреговете на Япония супервулкан, съдържащ 34 куб. км магма, който в случай на изригване може да отнеме живота на повече от 100 милиона души. Изследването е публикувано в сп. „Сайънтифик рипортс“.

Японските учени са изследвали калдерата Кикай – кратера на вулкана, чието изригване преди 7300 години е довело до гибелта на цивилизацията в южната част на страната. В резултат те са установили, че куполът му е пълен с магма в радиус от 10 км и височина 600 метра. Изучавайки и неравностите по повърхността на морското дъно, авторите на изследването са стигнали до заключението, че куполът се разраства и евентуалното му изригване ще е толкова мощно, че ще предизвика цунами, способно да достигне дори крайбрежията на Китай, Южна и Северна Америка.

Освен това, значителното количество пепел, което ще бъде освободено във въздуха, може да доведе до „вулканична зима“ в някои територии на Япония. Успокояващият факт е, че според учените вероятността за подобен катаклизъм е едва 1%.

Снимка: pixabay.com

Вижте и още интересни неща за вулканите:
Как изригват вулканите
16 експлодиращо интересни факти за вулканите
Страховитият и интересен вулкан Етна



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град