зоокът

Начало | зоокът | Уникални хипопотами джуджета са най-новите гости на Софийския зоопарк

Уникални хипопотами джуджета са най-новите гости на Софийския зоопарк

Аз детето | 2016-05-30

Уникални хипопотами джуджета са най-новите гости на Софийския зоопарк

Двойка хипопотами джуджета (Choeropsis liberiensis) пристигнаха на 27 май 2016 г. в Столичния зоопарк. Този интересен и рядък вид животно се внася за първи път в София и в България. Животните са от италиански зоопарк и ще бъдат на временна експозиция за кратък период през лятото в зала „Гиганти“, където живеят и индийската слоница, белият носорог и хипопотамът. Можете да ги видите във външното ограждение с басейн, отдясно на входа на залата.

Мъжкият е роден през март 2003 г. в Белгия, а женската, която е много привързана към водата и прекарва повече време в басейна, е родена през януари 2005 г. в Германия. Хипопотамите джуджета, наричани още либерийски или пигмейски хипопотами, са в категория „Застрашен вид“ в Световната Червена книга. Те се срещат в африканските тропически гори на Либерия, Сиера Леоне и Нигерия. Нощноактивни животни са и водят потаен, скрит живот сред джунглата. Те са предимно горски животни и не са толкова привързани към водата като големите си събратя. Хранят се с плодове, тревиста растителност и клонки, които намират в гората, а не с водна растителност. Живеят сами или на малки семейни групи. Бременността трае около 200 дена и женската обикновено ражда по едно малко.

Популацията на хипопотама джудже в природата се оценява на около 3000 индивида. Основните заплахи за вида са загуба на местообитанието, бракониерство и войните в африканските държави. В зоологически градини те се отглеждат от началото на 20-ти век и се размножават успешно.

Не пропускайте уникалния шанс да ги видите в Софийския зоопарк!

Снимка: zoosofia.eu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град