любопитно

Начало | любопитно | „Умна“ четка ще учи децата как правилно да мият зъбите си

„Умна“ четка ще учи децата как правилно да мият зъбите си

Аз детето | 2017-03-13

„Умна“ четка ще учи децата как правилно да мият зъбите си

Миенето на зъби несъмнено е едно от най-полезните и задължителни, но и едно от най-досадните занимания. Ако някой възрастен ви каже, че никога не си е помислял нещо като „Оф, сега трябва и зъбите да си измия!“ – не му вярвайте. Разбира се миенето на зъбите е задължително за всеки, освен ако не обича да посещава зъболекаря си, в което силно се съмняваме. Освен, че редовното миене ги запазва бели и искрящи, предотвратява и най-различни болести, защото макар да изглеждат здрави като камък, зъбите също се разболяват. А пък освен, че трябва да се мият всеки ден, това трябва да се прави внимателно и старателно – първо от едната страна, после от другата, отгоре, отдолу... Толкова много неща! Как да усети човек дали е измил всичко както трябва?

Това се питате не само вие и не само ние, това са се питали и група изобретатели, които решили, че е време четките за зъби също да се възползват от предимството на новите технологии. Така се е родила и „Ара“ първата „умна“ четка за зъби. Според създателите си тя ще ви научи как правилно да миете зъбите си, а възрастните – да не допускат недоглеждане в поддържането на устната си хигиена. Представете си – новата четка има вградени 3D сензор за движение, акселерометър, жироскоп и магнитомер. По време на миене на зъби тя събира информация за това колко време търкаме всеки зъб, как и колко енергично. Тази информация се трупа по дати и се „зонира“. Данните се подават към специализирано смартфон приложение. То на свой ред анализира усилията ни по поддръжка на хигиената в устата и докладва дали се справяме добре или има нужда да направим нещо повече за чистотата на зъбите си. Данните могат да се събират и офлайн и да се подават към смартфона при „среща“ с четката. Информацията се предава през Bluetooth 4.0.

Ако смартфон приложението „забележи“, че няколко дни поред човек мие по-зле дадена зона от устата си, например зъбите горе вляво, то извежда предупреждение, че системно тази област не се измива добре. Освен това създателите на технологичното „чудо“ са разработили и специална детска игра, която да помага дори и на най-малките. Играта е в първо лице, а главният герой бяга по широка пътека, избирайки лявата или дясната половина на трасето – в зависимост от това коя страна на зъбите си мие детето. По този забавен начин играта подсказва къде е необходимо да се търка повече. Победата идва с успешното измиване на цялата уста.

Очаква се до два месеца четката да се продава и у нас! Ех, всичко става така модерно!

Вижте още:
Как правилно да мием зъбите си?
Защо трябва да мием зъбите си?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град