новини детски

Начало | новини детски | У нас също има такива училища: училище в Берковица е номинирано за годишните награди за архитектура

У нас също има такива училища: училище в Берковица е номинирано за годишните награди за архитектура

Аз детето | 2019-01-10

У нас също има такива училища: училище в Берковица е номинирано за годишните награди за архитектура

В 1 ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Берковица учат съвсем обикновени деца, които също като всеки друг ученик решават задачи по математика, пишат букви и ченгелчета, повтарят новите думи по английски език. Но с това всичко обикновено свършва. Поне такова, каквото е за нашата действителност. Всеки, който има нещо общо с образованието в България – учител, ученик или родител неведнъж се е заглеждал колко красиви, интересни и нестандартни са училищата в други страни, като Финландия например. У нас обаче също може да има такива училища и Центърът за природни науки и предприемачество в 1 ОУ „Н. Й. Вапцаров“, Берковица е точно такова. Коридорите му са пълни с люлки, шкафовете са странни и по детски красиви, цветовете на стените са приятни. Центърът е открит през юли 2018 година и досега през него са минали много ученици, които просто не искат да си тръгнат оттам, споделя главният учител Таня Савова пред БНР.

Училището е пълно с компютри, има лабораторен остров, аквариум, терариум, кътове за отдих. Обикновените чинове и маси са заменени с такива, които лесно могат да променят формата си или да бъдат сгъвани и прибирани, за да има повече място за игра. „Все неща, които да възпитават много повече от елементарната PVC дограма и зле подбраните цветове и мебели в иначе масово ремонтираните български училища. За дизайна и шрифтовете в учебниците дори не ни се отваря дума.“ – пише на сайта на годишните награди за архитектура WhATA Awards. Черна дъска няма, а да се пише и рисува може по стените, обработени със специална боя. В междучасията децата могат да сядат на меки възглавници или да се люлеят на люлки.

Идеята за вида на новия център дали самите деца чрез свои рисунки и макар според мненията на много родители, че децата ще се разсейват с всички тези нови неща в училище, станало точно обратното. В такава приятна и интересна обстановка, те не само отиват да учат с удоволствие, но изкарват много по-добри оценки и искат да научат допълнителни уроци, а не само тези от задължителната програма. Тогава нищо чудно, че 1 ОУ „Н. Й. Вапцаров“ е номинирано за престижната награда.

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA – платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване. До 31 януари 2019 г. е крайният срок на онлайн гласуването, а на 15 февруари 2019 г. ще бъде обявяването на победителите. Номинацията на Първо ОУ „Никола Й. Вапцаров“ е в категория „Нормалност на годината – малките добри изключения, които се надяваме да станат норма“.

Снимки: Община Берковица/berkovitsa.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град