зоокът

Начало | зоокът | У нас има близо 700 000 водолюбиви птици

У нас има близо 700 000 водолюбиви птици

Аз детето | 2017-01-17

У нас има близо 700 000 водолюбиви птици

Предварителните данни от проведеното 41-во Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България, което се проведе от 13 до 15 януари, показаха едни от най-високите числености, установени за последните години. Преброени са над 400 000 големи белочели и около 44 000 от световно застрашените червеногуши гъски. За последно такова голямо струпване на зимуващи гъски бе установено през 2013 г., когато бяха и наблюдавани рекордните за страната над 54 000 червеногуши гъски – почти цялата световна популация на вида. Към момента са обработени около 80% от данните, като са регистрирани 686 762 индивида от над 150 вида.

В преброяването участваха 41 екипа от експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), Ловни сдружения и представители на други неправителствени организации. Те успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони у нас. Повече от 80% от екипите използваха мобилното приложение SmartBirdsPro, разработено от БДЗП за събиране на данни за биоразнообразието. Благодарение на него още днес, в понеделник са налични по-голямата част от данните.

Сред интересните наблюдения са голямото струпване на зимуващи диви гъски в района на Бургас, сред които редките за страната малки белочели гъски и една белобуза гъска, наблюдения на розови фламинги в Източните Родопи и рекорден брой тръноопашати потапници в нетрадиционно за този вид място – язовир Розов кладенец. Сред по-интересните установени видове са: къдроглави пеликани, морски орли, тундрови лебеди, ушати гмурци, червеноклюни и белооки потапници, качулати корморани, звънарки, голяма черноглава чайка, голям воден бик, червеноврати гмурци и много други.

Екипите трябваше да се справят и с нелеките климатични условия в страната по време на преброяването. Всички по-малки язовири и рибарници бяха изцяло замръзнали, поради задържалите се ниски температури от началото на месец януари, а ледоходът по река Дунав надхвърляше 50% при някои от участъците на броене.

Проучванията за състоянието на зимуващите птици са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас. На много места бяха установени изтощени и бедстващи птици, което определя и необходимостта от осигуряване на спокойствие в тези трудни за птиците климатични условия“, коментира Свилен Чешмеджиев от БДЗП, национален координатор на преброяването. „Резултатите могат да се интерпретират като показател за промените в средата и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем.“

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, кафявоглавата потапница, ледената потапница, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан, ушатият гмурец и други. Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което се включват над 15 000 души. През тази година то се проведе за 51-ви път, като България се включва 10 години по-късно в инициативата. То се осъществява едновременно и синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град