новини детски

Начало | новини детски | Турнето на „Забавното четене“ става още по-интересно със срещите в Ботевград и Правец

Турнето на „Забавното четене“ става още по-интересно със срещите в Ботевград и Правец

Аз детето | 2016-06-30

Турнето на „Забавното четене“ става още по-интересно със срещите в Ботевград и Правец

Националното турне на „Забавното четене“ продължава с пълна сила! На 29-ти юни посетихме и малките читатели от Ботевград и Правец. Екипът ни се срещна отново с много любознателни и слънчеви деца, на които разказахме за инициативата, както и как всяко дете може да се включи в нея.

В Ботевград бяхме посрещнати в детския отдел на общинската читалищна библиотека „Иван Вазов“ с голям ентусиазъм, защото децата бяха дошли дори преди уречения час. По традиция отново разказахме на малчуганите как могат и те да се включат в „Забавното четене“, показахме им колко лесно и най-вече забавно се попълва читателския дневник, защото всеки вече знае, че най-интересното в „Забавното четене“ е да отбележиш книгата, която си прочел! Прекрасната среща обаче съвсем не свърши дотук, последваха още изненади, както за децата, така и за нас.

Специален поздрав към всички присъстващи отправиха малките пианисти Мартина и Вихрен, възпитаници на школата по пиано към Народно читалище „Христо Ботев“ – Ботевград, с ръководител Иванка Савова и след това продължихме с интересната среща.

Говорихме с децата за много интересни неща свързани с книгите: за любимите им книги, за това какво учат в училище и кои български автори познават. Малките умници без проблеми изредиха имената на Ран Босилек, Иван Вазов, Ангел Каралийчев, Христо Ботев, Пейо Яворов. На свой ред те ни попитаха кои са нашите любими книги и кои сме харесвали като деца. В духа на този разговор представихме и нашият най-нов и мил посланик на „Забавното четене“ – авторката на „Приключенията за мотовете“ Радостина Николова, която също сподели с децата различни интересни неща, като какво е да си писател, как се пише книга и откъде е почерпила вдъхновение за своите книжки. Радостина сподели и че най-важното е да не спираме да мечтаем и да следваме мечтите си.

„Забавното четене“ отново зарадва деца и възрастни като дари на библиотеката в Ботевград хубави книжки предоставени от нашите партньори. Това направи и нашият посланик Радостина Николова, която също подари свои книги на библиотеката. Накрая всичко завърши с традиционната ни викторина, която беше повече от забавна и интересна. Можем спокойно да твърдим, че децата в Ботевград се представиха блестящо и колкото и да ни се искаше да получим един грешен отговор, такъв не се появи. Всички деца си тръгнаха много доволни и ентусиазирани от срещата, а екипът ни пое зареден с оптимизъм към Правец.

В Правец също всички бяха много развълнувани и отново бяха дошли малко по-рано, за да не закъснеят за хубавата среща. Децата от Правец ни посрещнаха в Народно читалище „Заря 1859“ малко преди 14 ч. И започнахме. Отново представихме читателския дневник, както и разказахме малко повече за инициативата „Забавното четене“. След това последва и още една дискусия, в която малките ни приятели се включиха активно и с голямо желание. Заедно обсъдихме защо обичаме да четем книги и какво ни носят те. Без притеснения някои от децата обясниха, че всъщност не обичат чак толкова да четат книги, защото някои от тях са много дълги. Това обаче се оказа не съвсем вярно, защото въпреки твърденията им те отговориха вярно на много от въпросите във викторината ни и ни разказаха, че най-много обичат фентъзи книгите. От своя страна екипът ни обясни какво точно означава темата на тазгодишното „Забавно четене“ – „да четеш между редовете“.

Разбира се нашият посланик Радостина Николова посети децата и в Правец, като също донесе от своите книжки, които да дари на библиотеката и които децата посрещнаха с радост и желание. Накрая дори дойде време за раздаване на автографи и много снимки!

Така премина и вторият ден от турнето на „Забавното четене“ – беше забавно, интересно, вълнуващо и ще остави добри спомени както у нас, така и у всички деца!

Още веднъж най-сърдечно искаме да благодарим на тези издателства, които подкрепиха инициативата и дариха книги за библиотеките – „Ентусиаст“, „ПАН“, „Инфодар“, „Хермес“, „Жанет-45“, книжарници „Сиела“.

Благодарим и на Радостина Николова, която с удоволствие и желание дойде с нас!

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.

Партньор на „Забавното четене“ е УНИЦЕФ България.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.



Коментари
2 коментара

Мария Христова, 11 г.,

Публикувано на 13.07.2016

До редакцията: Извинете, ще ме информирате ли кога е посещението на "Забавното четене" в София?

От редакцията: Здравей, имахме празник в София на 29-ти май, за който писахме. Но тепърва ще имаме още събития в София, като творческа работилница и други, на които ще се радваме да дойдеш. За всяко ще пишем отделно тук! :-)

Мария Христова, 11 г.,

Публикувано на 13.07.2016

До редакцията: Благодаря!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град