новини детски

Начало | новини детски | Третокласници от Стара Загора издадоха поетична книга на тема „Аз съм българче“

Третокласници от Стара Загора издадоха поетична книга на тема „Аз съм българче“

Аз детето | 2019-03-07

Третокласници от Стара Загора издадоха поетична книга на тема „Аз съм българче“

Книга със стихотворения на тема „Аз съм българче“ издадоха учениците от 3 в клас на Средно училище „Иван Вазов“ в Стара Загора, съобщава „Фокус“. В нея са събрани творбите на 32-ма ученици. Всички те са под надслов „Аз съм българче“. „Идеята да напишем книгата беше на класната ни ръководителка Иванка Кирилова“, разказаха децата. Стиховете пък написали в часовете по литература или в междучасията, без родителите и учителите да помагат. Директорът Динко Цвятков веднага откликнал на инициативата и помогнал много при графичното оформление. На Трети март децата са раздавали екземпляри от своята книжка на участниците в паметното шествие в Стара Загора, повечето от тях са се включили в пренасянето на 300-метровия трибагреник до мемориала „Бранителите на Стара Загора“.

Усмихнатите момчета и момичета са любители на литературата. Най-напред се запознали с творчеството на патрона си Иван Вазов. Дори учили и думите, които патриархът на българската литература е създал. Всички са редовни читатели в библиотека „Родина“, дори в момента представител на библиотеката наблюдава часовете им. Десетгодишният Дани пише собствена книга и вече е готов с 14 глави. В нея разказва за преживяванията на няколко малки човечета. Гого пък е спечелил конкурс за рецитация на стихотворение, а класът е носител на награда и от конкурс за приказки, спечелили са и проект по екология. Освен че обичат литературата, много от учениците са и добри математици, носители на награди от различни състезания. Стиховете в книгата са по детски искрени, задушевни и оптимистични.

„Обичам родината си лете, зиме, пролет, есен! Ухае тя на полско цвете, милва като мамината песен!“, е написал Николай.

Всички деца са вложили частица от себе си в създаването на поетичните творби и се гордеят с това. Обещават и нова книга, но …най-вероятно с приказки. „Аз съм щастлив учител, това са децата на моите бивши ученици и са много будни, ученолюбиви“, споделя развълнувана Иванка Кирилова. „Отворен съм за всяка инициатива, ще ги подкрепям винаги“, обеща и директорът Динко Цвятков.

Снимка: Община Стара Загора



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град