забавна наука

Начало | забавна наука | Топ десет на най-интересните новооткрити растения и животни през 2013 година

Топ десет на най-интересните новооткрити растения и животни през 2013 година

Аз детето | 2014-07-02

Топ десет на най-интересните новооткрити растения и животни през 2013 година

Може би си мислите, че сме открили всички растения, животни и други същества на нашата планета, които са живели или живеят сега. Изненадващо, учените са изчислили, че около 10 милиона нови видове, все още предстои да бъдат открити! Само една малка част – два милиона вида – са открити до момента. За съжаление поради усилената човешка дейност, като замърсяването, изсичането на горите и навлизането в местообитанията на животните, ние можем много бързо да убием тези нови видове, още преди да сме ги открили. Много учени и организации по света, като Международния институт по горите и видовете се опитва да привлече вниманието към проблема на загубата на биологично разнообразие и значението на завършването на опис на целия живот на земята, като публикува годишния топ 10 списък на нови видове, открити в предходната година. Както можете да видите от снимките на тази страница, има някои видове, които са били скрити за невъоръженото око! Това дава надежда, че все пак тази мрачна прогноза може и въобще да не се сбъдне, защото само за една година са открити около 30 нови видове животни. Най-интересните от тях сега ще ви представим в нашия „Топ десет на най-интересните новооткрити растения и животни през 2013 година“.

Олингито
Това новооткрито малко животинче изненада всички, защото прилича на кръстоска между котка и меченце и е първият нов месояден вид, открит в Западното полукълбо от 35 години насам. Олингито (Bassaricyon neblina) тежи около килограм, има големи кафяви очи, оранжево-кафява козина и живее само в мъгливите високопланински гори на Еквадор и Колумбия в Северните Анди. Тялото му е дълго до 35 см и има още толкова дълга опашка. Мъжкото и женската не се различават по размер, живеят поединично по дърветата, хранят се нощем предимно с плодове, но също така и с насекоми и раждат само по едно бебе.

Мадагаскарския листоопашат гекон
Може би причината, че отне толкова дълго време, за да се открие този гекон е, че той използва камуфлаж, за да се слее със скалистия пейзаж и гори в Мадагаскар. Също така геконът излиза през нощта, като чака от двете страни на дървета и скали за следващото си хранене. В момента само частни колекционери притежават определени екземпляри от животинчето, а в естествена среда може да се види единствено на остров Мадагаскар. Листоопашатият гекон е дървесен вид, който разчита основно на мимикрията (естествената си окраска) за да оцелее. Местообитанието му е в северните и централни тропически гори на Мадагаскар. Големината му варира от 2,5 до 6 инча (който има желание може и да го сметне в сантиметри, но най-големите са около една педя) Те се хранят основно с насекоми.

Кавасаско драконово дърво
Въпросът тук не е в името на дървото, а как може дърво, което достига до височина 12 метра да не е забелязано толкова дълго време? Е, драконовото дърво на Kaweesak най-накрая е получило своя звезден миг и учените смятат, че около 2500 дървета от този вид съществуват в Тайланд и Бирма. Дървото има красиви, меки листа, с формата на меч и цветове с кремав оттенък и с ярки оранжеви нишки.

Amoeboid Protist
Това е много впечатляващ едноклетъчен организъм. Той впечатлява най-вече с огромните си размери и повярвайте за едноклетъчен организъм е наистина огромен, цели... 5 сантиметра. Ако не беше толкова голям, можеше още да си седи незабелязан в подводните пещери край бреговете на Испания. Amoeboid Protist използва пипалата си, които приличат на малки гъби за миене на съдове, за да плува във водата, а черупката им прилича на част от Лего конструктор.

ANDRILL Anemone
Този любопитен микроорганизъм е открит в края на 2013 година в Антарктика и е първата морска анемония намерена да живее в лед. Никой не знае как тази анемония оцелява в своята фригидна антарктическа среда. Съществото има около 12 пипала, които му помагат да се движи във водата, докато неговото бледожълто тяло остава заровено в леда.

Clean Room Microbes
Изобщо не е нужно да ходим в дълбоките тропически гори или в Космоса, за да търсим нов живот. Оказва се, че дори в идеално чистата ни стая живеят микроби, които буквално се намират под краката ни. Подобни микроби за първи път били намерени в помещенията, където се сглобяват космически кораби. Въпреки усилията да се пазят тези стаи стерилни, тези микроби могат да понасят екстремни условия и потенциално биха могли да замърсят други планети, които посещаваме!

Skeleton Shrimp
Миниатюрни скелети на скариди са били открити в пещера на остров край бреговете на Южна Калифорния. Мъжката имала размери около една осма от инча (3.3 mm), а женската по-малко от една десета от инча (2.1 mm). Скаридите имат зловещ, полупрозрачен вид.

Tinkerbell Fairyfly
Микроскопичното насекомо Tinkerbell Fairyfly е много деликатно и живее само няколко дни. Но то живее живота си в най-пълния смисъл на думата. Намерено в гората в Коста Рика, това насекомо е кръстено на феята-помощник на Питър Пан и е голямо само 250 микрометра (0.00984 инча), което го прави едно от най-малките насекоми в целия свят.

Orange Penicillium
Това са нов вид гъбички, с оранжев цвят, които са били открити само преди няколко месеца! Гъбата е с яркооранжев цвят, а също е кръстена в чест на Негово Кралско Височество Принца на Холандия. Открита в тунизийска почва, оранжевата гъба има уникалната способност да предпазва земята, в която живее от суша. Как точно става това обаче, предстои да бъде открито.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град