Космос

Начало | Космос | Чухте ли за Farout – най-далечния обект в Слънчевата система?

Чухте ли за Farout – най-далечния обект в Слънчевата система?

Аз детето | 2018-12-21

Чухте ли за Farout – най-далечния обект в Слънчевата система?

Чували ли сте за GJ 504 b? Тя е една малка розова планета, която си „мислеше“, че е уникална, защото само тя има розов цвят. Казваме мислеше, в минало време, защото се оказа, че не е единствената. При това GJ 504 b се намира на цели 57 светлинни години от Слънчевата система! Признаваме си, че тайно си мечтаехме един ден човечеството да измисли технология за пътуване на такова огромно разстояние. Знаем, че е почти невъзможно, но пък си пожелавахме при всяка падаща звезда (или самолет, който се преструвахме, че е звезда), за да го заблудим и да изпълни желанието ни. Толкова много го искахме! Защото кога все пак виждаш розова планета или пък въобще, която и да е планета? Сега обаче всички велики учени и изобретатели на нашето време могат да се успокоят. Технологията, която трябва да измислят ще е малко по-проста. Оказва се че дори и в Слънчевата система има розова планета. По-скоро е планета-джудже, но нас и това ни устройва. Край, GJ 504 b – вече не си единствената.

Новата розова планета е съвсем „прясна“ – или по-скоро откритието, защото сме убедени, че тя си е там отдавна. Официалното ѝ име е 2018 VG18, но учените са ѝ измислили и прякора Farout (много далечен). Колко подходящо, а? Планетата е малка, с розов оттенък и се намира на 17,95 млрд. километра от Слънцето. Диаметърът на Farout е 500 км. Това е първият обект, който се намира на повече от 100 астрономически единици (1 AU е разстоянието между Земята и Слънцето) от нашата звезда. В случая Farout е на 120 AU – доста повече от планетата-джудже Ерис, която е на 96 AU. Плутон пък е на 34 AU. Обектът е открит с помощта на снимки, направени от телескопа Subaru на 10-ти ноември т. г. Допълнителни наблюдения, които потвърждават разстоянието, са извършени през декември от обсерваторията Лас Кампанас в Чили.

Към момента астрономите са установили, че обектът е планета-джудже, която се движи много бавно и заради това орбитата ѝ ще бъде определена чак след няколко години. Ако продължи да се движи със същата скорост, тя ще направи една обиколка около Слънцето за около 1000 години. Farout бе открита в рамките на програмата за търсене на митичната „Планета Х“ – деветата планета на Слънчевата система, теоретически предсказана през 2016 година чрез компютърно моделиране на орбитите на другите планети и космически тела. Това е поредната стъпка в откриването на тайнствената девета планета, направена след откриването на планетата Гоблин. Тя потвърждава хипотезата за съществуването на „Планетата Х“ и приближава учените към разкриването на нейните тайни.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град