интересно

Начало | интересно | Чудото на ледените скулптури!

Чудото на ледените скулптури!

Аз детето | 2018-04-23

Чудото на ледените скулптури!

Обичате ли изкуството? Дори и да си мислите, че нямате представа от него, грешите! Много деца обичат от време на време да създават свои собствени шедьоври били те рисунки, стихчета, приказки или дори картички за близки и приятели. Ако и вие творите понякога такива неща то без съмнение създавате изкуство. С какво най-често го създавате? Пастели, водни боички, цветни моливи. А рисували ли сте върху фигурки от глина или пък сте правили такива? Много е интересно и красиво! Със сигурност обаче не сте рисували или правили нещо с трион и огромен блок от лед! Но вярвате или не, точно това са основните материали на много творци по света.

Ще се запитате какви пък са тези... Много просто, няма как да не сте чували или виждали ледени скулптури. Те несъмнено се правят от обикновени хора, които нямат магически сили и въпреки това изглеждат вълшебно красиви, но как ли точно се правят... Вече ви казахме – със специални резачки и длета за извайване на произведения на изкуството, изработени от големи блокове лед. За съжаление обаче ледените красоти имат ограничен живот и каквото и да правиш все някога се разтопяват. По тази причина те обикновено се създават за специални събития, включително сватби и фантастични партита. Големите ресторанти и круизни кораби често поръчват ледени скулптури за специалните си гала вечери.

Огромните и кристално прозрачни ледени блокове пък, които творците използват обикновено се създават от специални машини. Изкуствените оцветители понякога се използват за създаване на цветни ледени блокове за специални ефекти. Машинно изработените ледени блокове обаче не са единственият източник на лед. В много студени райони големи ледени блокове могат да бъдат извадени с тежки машини от замръзнали реки и езера. Замразените водоеми, използвани за събиране на блокове за скулптурите, понякога се наричат „ледни кариери“. Например спомняте ли си в началото на „Замръзналото кралство“, когато ни показваха северния елен Свен и героят Кристоф като малки... Те се опитваха да извадят парче лед точно като големите, докато пееха една песен... Е точно така се прави и наистина, само дето се използват малко по-модерни технологии от триони и шейни с елени.

Сега бихте ли искали да научите как накрая ледът се оформя от творците? Ако е така, може да бъдете изненадани да научите, че тази конкретна форма на изкуството обикновено се преподава в кулинарни училища (училище за готвене), а не в художествени училища! Тъй като скулптурите от лед се използват най-често за украса на тържества включващи много храна, кулинарните училища преподават това умение. Училищата по изкуствата обикновено се придържат към скулптурни материали, които траят по-дълго, като камък и метал.

Ако се интересувате от скулптирането по нетрадиционни начини, има и друга форма на скулптура, която може да искате да проверите: маслена скулптура! Маслените скулптури датират от 7-ти век в Тибет. Те стават популярни като форма на изкуство в края на 19 век в Съединените щати. Днес маслените скулптури – особено от краве масло – все още са популярни атракции на различни панаири. Типична маслена скулптура се прави чрез наслагване на масло върху рамка, изработена от дърво или тел. По-малките количества масло се използват за създаване на фини детайли. Средната форма изисква от 500 до 600 килограма масло, което е еквивалентно на около 2 400 соленки или достатъчно масло за 42 000 бисквитки!

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град