любопитно

Начало | любопитно | Четенето на книгите за Хари Потър правело хората по-добри

Четенето на книгите за Хари Потър правело хората по-добри

Аз детето | 2017-01-24

Четенето на книгите за Хари Потър правело хората по-добри

Четенето на книгите за Хари Потър прави човек по-добър според изследване, публикувано в официалното издание на американската Психологическа асоциация, пише в. „Метро“. Магическият свят, измислен от Джоан К. Роулинг, е пълен с чудати хрумвания. С развитието на историята се разкриват недостатъците му и той е толкова плашещ, колкото и реалния свят, в който живеем. Възрастните и децата са омагьосани от книгите. Децата, които ги четат и се идентифицират с Хари Потър, са по-непредубедени и за тях е по-малко вероятно да подхождат с предразсъдъци към малцинствени групи в обществото. Както би потвърдил всеки фен на романите, те са посветени на приятелството и морала, като в същото време са класическа приказка за битката между доброто и злото.

Проучването било проведено сред три различни групи от деца и юноши на възраст над 10 години. Във всяка от тях участниците, които разбирали и можели да дискутират по-сложните теми в книгите, били по-склонни да съчувстват на малцинства в тежко положение или на маргинализирани групи (като имигрантите). Има много социални въпроси, засегнати в романите, които имат еквивалент в историята на нашия свят. В тях има маргинализирани и потиснати групи на магически същества, каквито са великаните и кентаврите.

Идентифицирането с Хари е показателно за това да приемаме другите такива, каквито са. Той няма ума на Хърмаяни, нито визията на класически супергерой. Обаче се отнася към всеки като към равен, вероятно защото знае също толкова добре какво е другите да се отнасят лошо към него. Добротата и приемането на другите го правят герой не по-малко от неговите дела. Хари Потър вдъхновява порасналите си читатели да бъдат герои, доколкото е възможно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град