игри за навън

Начало | игри за навън | Червеният пътешественик

Червеният пътешественик

Аз детето | 2014-02-26

Червеният пътешественик

Зимата почти свърши, затова днес ще ви предложим една чудесна игра за лятно време. Може би не сте чували за нея, защото тя е най-популярна сред великобританските деца. Е, доста прилича и на някои от игрите, които ние сме играли в детството си, но си е великобританска. Смята се, че е измислена през 19-ти век от майката на едно момиченце на име Сузи. Сузи била доста срамежливо и самотно дете. Другите деца на нейната улица си играели на какви ли не игри: гоненица, криеница, стражари и апаши и още много, но Сузи никога не се осмелявала да се включи в игрите им. Докато един ден майка ѝ не решила, че щом тя не иска да се включи, то ще измисли игра за Сузи, в която да се включат и другите деца. Мислила, мислила и накрая измислила тази игра, която нарекла "Червеният пътешественик". Името на играта няма много общо със същността ѝ, но е смесица между любимият цвят на Сузи и любимото занимание на майка ѝ.
Още след първата игра, децата много я харесали, а Сузи се отпуснала и никога вече не била сама – намерила си много нови приятели. Така че, опитайте я и вие, освен, че ще прекарате забавни минути или часове с нея, можете да намерите и нови приятели.

За играта не са необходими абсолютно никакви допълнителни средства. Може да се играе от неограничен брой участници, но е важно, те да са равен брой, за да се разделите на два отбора. Вече разбрахте и какво е първото, След това намерете някаква разчертана линия или ако не, сами начертайте или пък използвайте нещо за линия, можете да я направите от пръчки например. Нека единия отбор да застане от едната страна на линията, а другия – от другата. Всички съотборници трябва да се отдалечат един от друг на една ръка разстояние, точно като по физическо :-), и да се хванат за ръце. Запомнете, че и разстоянието между отборите трябва да е около 20 крачки, за да не стават неприятни инциденти. Май забравихме да споменем, че всеки отбор трябва да си избере капитан, но не е късно и сега да го направите. Великобританските деца избират за капитан обикновено най-голямото или най-малкото дете в отбора, но вие можете да измислите и друг начин. След това капитаните и на двата отбора трябва да започнат да казват: "Червени, червени пътешественик, твоето име е (избирате си дете от противоположния отбор и му казвате името), ела!". В момента, в който чуете името си, трябва да пуснете вашите съотборници и да се опитате да преминете през ръцете на другия отбор. Ако успеете то трябва да си изберете участник от него, който трябва да мине във вашия, ако ли не – то вие ставате част от противоположния отбор. Победител е този отбор, който остави другия само с един човек.

Още нещо интересно за историята на тази игра е, че днес тя е популярна и в Австралия, Африка, Канада, САЩ, а вече и у нас. ;-)

Пожелаваме ви също като Сузи всички да харесат тази игра и да си намерите много нови приятели с нея! Приятна игра.  

Снимка: sxc.hu



Коментари
2 коментара

Памела Калпакчиева, 9 г.,

Публикувано на 16.06.2015

Яка игра!

sofiq , ,

Публикувано на 16.06.2015

mnogo e qka

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град