зоокът

Начало | зоокът | Черни лебеди – най-новата атракция във варненския зоопарк

Черни лебеди – най-новата атракция във варненския зоопарк

Аз детето | 2016-04-04

Черни лебеди – най-новата атракция във варненския зоопарк

Лебедите са 7 вида и са най-едрите сред гъскоподобните птици. Освен снежно бели, лебедите могат да бъдат и черни. Такъв е Черният австралийски лебед. Произхожда от остров Тасмания – Австралия. Обявен е като рядък и защитен вид. Мъжкият е по-едър, но и двата пола са много красиви – с черно оперение, което подчертава свойственото за лебедите изящество и грациозност. Особена красота му придават ослепително белите махови пера. В предния край на човката също има бяла ивица. Те са уникални и много интересни. Търсят храна по дъното, потапяйки дългата си шия, над водната повърхност стърчи само опашката им. Освен подводни растения, пасат и на сушата.

До 2012 г. в зоопарк Варна са били отглеждани двойка от тези красавци, но март месец същата година са били откраднати и до този момент зоопаркът не можеше да си вземе нови. Днес обаче имаме радостна новина за всички варненци и гостите на града – черни лебеди отново могат да бъдат видени там и са по-красиви от всякога. Двойката черни лебеди вече е пристигнала в зоопарка и е настанена на най-подходящото място, за да радва деца и възрастни.

„Още от пристигането си птиците плуват спокойно в езерото. Те идват от място, на което са имали контакт с хора и са „социализирани“, не се страхуват от посетителите, приближават се до тях и това много радва децата“ – разказва директорката на варненската зоологическа градина Иванка Стоянова.

Белите лебеди били малко изненадани от вида на новите си „съквартиранти“ и в началото странели от тях. След първите няколко дни на адаптация птиците вече съжителстват спокойно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град