любопитно

Начало | любопитно | Светът празнува Хелоуин – интересни факти

Светът празнува Хелоуин – интересни факти

Аз детето | 2017-10-31

Светът празнува Хелоуин – интересни факти

На днешната дата в Америка и много други страни по света хората празнуват и се веселят с Хелоуин! Забавните дейности на днешния ден включват маскиране, дълбаене на тиквени фенери, разказване и четене на страшни истории и похапване на сладкиши! Знаете ли какво друго се случва на днешния ден? Ето някои интересни факти за Хелоуин!

Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се добавят и костюми на популярни герои от научнофантастични филми, на известни личности, много популярни са и костюмите на нинджи и принцеси. Интересното е, че по традиция хората в Ирландия и Шотландия дълбаели репи, спомняйки си по този начин за душите, държани в чистилището. Но имигрантите в Северна Америка започнали да използват тиквата, която е много по-голяма и поради това – по-удобна за дълбаене.

Черното и оранжевото са традиционните цветове на празника.

Първи започват да празнуват Хелоуин ранните келти. Самото име на фестивала тогава е било доста по-различно – Самхаин. Древните келти вярвали, че в тази нощ неземни сили могат да влязат в нашия свят и познатият световен ред може да бъде унищожен. Ето защо злите духове трябва да бъдат изплашени.

Хелоуин е един от най-старите фестивали на човечеството, организирани повече от 2000 години.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint`s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween (Хелоуин) както се нарича в САЩ и до днес.

Още през средновековието по време на Hallowmas, децата и бедните хора обикаляли облечени с костюми и молели за храна и пари в замяна на песни и молитви. Тази традиция е пренесена от ирландците в Америка и в началото на 20 век е изключително популярна. Традицията обаче замира по време на Втората световна война, когато захарта била с купони. През 1947 година детското списание „Джак и Джил“, радиопрограмата „Приключенията на Ози и Хариет“ и създателите на комикси се обединяват около идеята да популяризират традицията отново.

Захаросаните ябълки са сред най-популярните лакомства за празника. Предлагат се различни разновидности на десерта – покрити с карамел, с шоколад и ядки, облени с блестящ червен сироп.

„Ако черна котка ти мине път, това ще ти донесе лош късмет“ – това гласи едно от най-разпространените суеверия, свързано с котките. На Хелоуин обаче това не е актуално, защото ако точно в този ден котка ти мине път се смята, че е на късмет, щастие и нова любов.

Още нещо интересно:

В България също си имаме такъв страшен празник. Когато православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница – в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември. По същото време с православния празник Сирни Заговезни, както и в цялата сирна седмица (сирна неделя) по езически обичай хората се маскират и излизат кукерите (които са типично български-езически и нямат нищо общо с Вси светии, нито с православната вяра и църква). В българската народна традиция често пъти езически обичаи се смесват (погрешно, вероятно поради страх от църковни наказания) с християнството.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град