интересно

Начало | интересно | Светът отбелязва 388 г. от рождението на Шарл Перо

Светът отбелязва 388 г. от рождението на Шарл Перо

Аз детето | 2016-01-12

Светът отбелязва 388 г. от рождението на Шарл Перо

Днес светът отбелязва 388 години от рождението на Шарл Перо, френски писател и фолклорист, автор на голям брой детски приказки, сред които „Спящата красавица“, „Синята брада“, „Котаракът в чизми“, „Пепеляшка“, „Малечко Палечко“, „Червената шапчица“, „Магарешката кожа“ и други.

След като проучва и преработва в достъпен за деца вид редица устни народни приказки, Перо решава да ги събере в книга, от името на сина си Пиер Дарманкур, и я посвещава на личност от френския кралски двор. Книгата е публикувана за пръв път през 1697 г. под заглавие „Приказки за моята майка“ или „Истории и приказки от старото време с морални наставления“. В нея първоначално влизат осем приказки, сред които „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“, „Палечко“ и „Пепеляшка“. В следващите издания Перо добавя още две приказки и една повест. Всичките му приказки завършват с нравоучителни стихове.

Шарл Перо е роден на 12 януари 1628 г. в Париж, в чиновническо семейство. Получава юридическо образование и постъпва на кралска служба. Неговият брат, Клод Перо, е известен за времето си архитект. С литература Шарл Перо започва да се занимава едва от 1683 г., когато е 55-годишен. През 1671 г. е избран за член на френската академия на науките.

За да си спомни за писателя Google нарисува doodle-и с едни от най-популярните му герои.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град