интересно

Начало | интересно | Стомана колкото за 60 Айфелови кули – ето това има най-дългият мост в света

Стомана колкото за 60 Айфелови кули – ето това има най-дългият мост в света

Аз детето | 2018-10-24

Стомана  колкото за 60 Айфелови кули – ето това има най-дългият мост в света

Китай не престава да изненадва със своя начин на живот и проектите си, а ето че днес отново успя да впечатли целия свят – малки и големи от всяко кътче на света! Този път става въпрос за мост свързващ Хонконг, Макао и град Джухай, който получава титлата за най-дългият в света. Мостът е дълъг 55 километра, а разходите за неговото строителство са около 20 милиарда долара. Той е проектиран така, че да устои на земетресения, тайфуни и удари от плавателни съдове. За да могат да преминават корабите гладко през делтата на Перлената река – сърцето на китайския производствен сектор, в средата, мостът влиза под вода за 6 километра и 700 метра чрез два изкуствени острова.

Особеното на съоръжението е, че е построено под формата на латинската буква Y и включва в себе си три изкуствени острова и подводни тунели. Изграждането на моста е отнело 8 години. В него са вложени 420 000 тона стомана – количество, което е достатъчно за строителството на 60 Айфелови кули. На ден по него ще преминават 40 000 автомобила, а също така и автобуси, които ще се движат на интервал от 10 минути. Забранено е преминаването на пешеходци и колоездачи, пишат от CNN. Инженерите конструирали инфраструктурното съоръжение уверяват, че то може да издържи на земетресение с магнитуд 8 степен по скалата на Рихтер. Благодарение на моста пътят между Хонг Конг и Джухай ще бъде съкратен от 3 часа на 30 минути.

Споделяме с вас и други китайски мостове над вода, които също са доста впечатляващи:

Мостът Циндао-Хайван, е приветстван като най-дългия морски мост в света, когато е бил открит отново в Китай през 2011 г. Според световните рекорди на Гинес, мостът е устойчив на повреди от земетресения и тайфуни и е проектиран да издържи на въздействието на 300 000 тонен кораб. Т-образният мост, който свързва източния крайбрежен град Циндао с квартал Хуангдао, отнел четири години и 2,9 милиарда долара.

S-образният Hang Hang Bay е открит през 2008 година. Той обхваща цял залив на Източнокитайско море и свързва китайския бизнес център Шанхай с пристанищния град Нинбо. До 2010 година това е бил най-дългият мост в света и е намалил пътуването между Шанхай и Нинбо от 400 на 100 минути. Мостът струва около 1,5 милиарда щатски долара и отнел повече от три години за строеж. Той също така включва платформа за наблюдение и 145-метрова кула от която се открива страхотна гледка към Шанхай.

Мостът Donghai е първият мост над море в Китай и бил завършен през 2005 г. Той свързва Шанхай с дълбоководното пристанище Янгшан и е проектиран да бъде устойчив на тайфуни и цунами. Инженерната компания China Harbour, която конструира моста твърди, че той може да издържи без ремонт повече от 100 години, а също и на земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град