География

Начало | География | Столица или не – 6 големи града, които често бъркаме със столици

Столица или не – 6 големи града, които често бъркаме със столици

Аз детето | 2019-01-09

Столица или не – 6 големи града, които често бъркаме със столици

Оказва се, че всеки един от нас се изненадва, когато в училище (или малко по-късно), разбере, че столицата на Съединените американски щати не е Ню Йорк. Фактът, че столицата на Австралия пък е Канбера, а не Сидни е просто невероятен. Знаехте ли, че Анкара е столицата на Турция, а не така популярният Истанбул. Ще си кажете, че това последното всеки го знае. Но днес в света съществуват 36 държави за които е лесно да се обърка коя точно е тяхната столица. Затова за вас, малки любопитковци, открихме по нещо любопитно за 6 от най-интересните столици и големи градове и нямаме търпение да го споделим!

Швейцария

Първият град, който идва наум, когато става въпрос за столицата на Швейцария за повечето хора, е Цюрих. Вторият е Женева. Но първият град е финансовият център на страната, а вторият се счита за дипломатически център. Трябва да се отбележи, че столицата на Швейцария не беше документирана допреди няколко години. Днес град Берн е одобрен като официално седалище на правителството на страната и се смята за нейна столица.

Монако

За разлика от широко разпространеното мнение, че столицата на тази малка държава е Монте Карло, настоящият административен център на страната е Монако. За да се разграничи името на страната от името на града, понякога столицата се нарича и Монако-Виле (от френската дума „ville“ – „град“). С население от само 975 души, Монако-Виле е историческа област.

Виетнам

Столицата на Виетнам е Ханой, вторият по големина град в страната с население от 7,7 милиона души. Най-големият град там е Хошимин. С население от 8,4 милиона души, той е известен и с предишното си име Сайгон: тогава градът е бил столица на френската колония, а след това и на независимата държава Южен Виетнам. Трябва да се отбележи, че Сайгон често се използва като име и сега.

Китай

Шанхай е вторият по големина град в света по население: тук живеят 24 милиона души. Най-големият град в света е китайската община Чунцин, с повече от 30 милиона души. Столицата на Китай, Пекин, в такъв мащаб не е далеч назад и побира 21 млн. Пекин има 3000-годишна история, през което време градът е преименуван 19 пъти.

ЮАР

Тази страна е най-икономически развита на континента, една от най-разнообразните в национално отношение страни в Африка и има най-голям дял от белите, азиатските и смесените популации. Тук само официалните езици са 11. Южна Африка се отличава със столиците си, които са цели 3. Претория е административна, Кейптаун е законодателна, Блумфонтейн е съдебна. Най-големият град в страната е Йоханесбург. Населението му е 4,4 милиона души.

Бразилия

Всеки ще извика, че столицата на тази страна е Рио де Жанейро. Да, това е столицата, но от 1763 до 1960 г., а днес дори не е най-големият град в страната. Столица на Бразилия е... Бразилия! Според конституцията на Бразилия, приета през 1891 г., столицата трябва да бъде град, разположен в географския център на страната. Така от Рио столица става град Бразилия.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град