новини детски

Начало | новини детски | Стартира конкурсът „Рецептите на баба 2015“

Стартира конкурсът „Рецептите на баба 2015“

Аз детето | 2015-01-23

Стартира конкурсът „Рецептите на баба 2015“

Дългоочакваният старт на най-успешния национален детски конкурс за рисунка вече е факт. На 21 януари за седма поредна година стартира конкурса „Рецептите на баба“ и хиляди български деца от цялата страна могат да се включат в него. Той се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З.-7) съвместно с Националния дворец на децата.

„Рецептите на баба“ има статут на Национален форум и е част от календара за извънучилищни дейности на МОН. Целта му е на инициативата да събуди интереса на децата към традиционните ценности на българина – фолклор, традиции, кулинария. При стартирането му през 2009 г. рисунки изпратиха 1500 деца. В 2011 г. вече придобива национално значение и в него участват деца от всички области на България с изключение на Кърджали. За 2012 г. рисунките на децата бяха от 26 области на цялата страна, като се включиха и българчета от 8 страни от чужбина. През 2013 г. участие взеха 1102 деца от 27 области на страната без участници от област Шумен. През 2014 г. в него се включиха деца от 26 области – както индивидуални участници, така и възпитаници от 117 институции – училища, школи, детски градини и т.н. Паралелно с конкурса за детска рисунка се провежда и литературен конкурс "Рецептите на баба" в същите възрастови групи, без ограничение за стил и жанр на произведенията - поезия, приказка, разказ, есе и др. Календарът на проявата стартира на 21 януари и приключва на 30 март всяка година.

Започва с анонсиране и покана за участие към различни училища, читалища и центрове за работа с деца от цялата страна. През този период децата от цялата страна имат време да изготвят своите творби - рисунки и стихове и да ги изпратят . Събираните творби се оценяват от професионално жури и най-добрите детски произведения ще бъдат наградени. Избраните рисунки стават част от пътуваща национална изложба и от Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“.

Награждаването на победителите ще е на 17 април, когато се провежда и Националния конкурс по народно приложно изкуство "Лазарка мома гиздава" в Националния дворец на децата, който ежегодно се провежда в навечерието на Великден.

Инициативата е подкрепена от медийното партньорство на БНТ, БНР, БТА, отразява се в много национални и регионални медии, както и в интернет . 

Регламент на конкурса

  • Няма ограничение за броя на рисунките и литературните произведения, които може да изпраща всеки участник
  • Рисунките са с размер – 35 х 50 см – без паспарту. Няма ограничения в техниките за рисуване и използваните материали, като журито няма да взема предвид рисунки с апликации.
  • Всяка творба да съдържа следната информация: трите имена на автора, възраст, детска градина, училище или извънкласно звено, учител или ръководител, ако рисунките се изпращат от преподавател, домашен адрес на участника (точен адрес за комуникация), електронна поща и телефонен номер за връзка, опис на изпратените творби.
  • Групи от деца в следните възрастови групи: а) деца до 7 години б) деца от 8 до 10 години в) деца от 11 до 14 години
  • В същите възрастови групи са и участниците в литературния конкурс "Рецептите на баба". Няма ограничения за броя литературни творби от един автор, нито изисквания за стил и жанр на творбата - може да бъде стихотворение, разказ, приказка, есе или друго.

Рисунките изпращайте на адреса на Национален дворец на децата. Адрес: София 1309, бул. „Александър Стамболийски“ 191



Коментари
7 коментара

Ангелина , ,

Публикувано на 24.01.2015

super

Мария Христова , 10 г.,

Публикувано на 24.01.2015

Прочетох къде се изпращат рисунките, но не видях къде се изпращат литературните произведения.

От редакцията: На същия адрес. ;-)

Мария Христова , 10 г.,

Публикувано на 24.01.2015

Благодаря!

Мими , 6 г.,

Публикувано на 06.02.2015

Какво означава паспарту ?

Viki , ,

Публикувано на 24.02.2015

Very cool!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Thanks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Маринела Василева, 36 г.,

Публикувано на 01.06.2015

Здравейте, две деца от моята група участваха във вашия конкурс. Не бяха класирани ,но искам да попитам грамота з участие не трябва ли да получат. Имената на децата са
От редакцията: Здравейте. Не публикуваме имената на децата, изтриваме част от коментара ви. Този конкурс не е на Az-deteto.bg, ние само сме му дали гласност тук, та ако искат, деца, посещаващи сайта ни, да участват в конкурса. За да се осведомите за каквото и да било относно този конкурс, моля, обърнете се към организаторите. Сайтът им е www.ariz7.com

Маринела Василева, 36 г.,

Публикувано на 02.06.2015

Благодаря Ви много!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град