новини детски

Начало | новини детски | Станете герои с приключенска игра и книжната поредица „Подземните хроники“ на Панаира на книгата

Станете герои с приключенска игра и книжната поредица „Подземните хроники“ на Панаира на книгата

Аз детето | 2014-12-12

Станете герои с приключенска игра и книжната поредица „Подземните хроники“ на Панаира на книгата

Популярната книжна поредица за деца „Подземните хроники“ от авторката на „Игрите на глада“ Сюзан Колинс ще оживее на 42-ия Софийски международен панаир на книгата под формата на приключенска игра за деца. Събитието „Стани герой в Подземната страназапочва точно в 14:00 часа в събота, 13 декември, на сцената на ет. 3 в рамките на книжното изложение в НДК, а организатори са книжните сайтове „Детски книги“ и „Аз чета“ и издателство „Екслибрис“. Партньори на инициативата са блогът „Книгозавър“ и сайтовете „Аз детето“ и „Teen Problem“.

„Стани герой в Подземната страна“ ще се превърне в арена на предизвикателства и приключения за всички желаещи да опитат късмета си и да спасят принцеса Лукса от сигурна смърт, като се впуснат в изпълнено с премеждия и търсене на безценните съставки за лекарството, което ще излекува владетелката на Регалия. По пътя си те ще бъдат подложени на различни изпитания, описани в пророчеството на Бартоломю Сандуич, а единствено най-съобразителните и бързите ще намерят ключовете към правилните съставки.

Участниците в играта ги очакват много изненади, награди и два часа, изпълнени с огромно напрежение, но и с много забавления, включително и за публиката.
За да вземат участие в играта, желаещите трябва да се запишат предварително на имейл editors@detskiknigi.com.
Всички подробности за събитието „Стани герой в Подземната страна“, както и допълнителна информация за детската поредица на Сюзан Колинс ще бъдат публикувани в специалните категории в „Аз чета“ и на Detskiknigi.com всеки ден през седмицата на Панаира на книгата.

Все още може да се запишете за участие на editors@detskiknigi.com, а след това да се забавлявате епично и да спечелите страхотни награди.

Преди това обаче ще се потопим малко по-дълбоко в „Подземната страна“ като разгледаме какви същества я населяват.

Те се делят най-общо на няколко основни групи, обединени от 4 ключови фактора:
живеят в Долната земя;
огромни са;
умеят да общуват както помежду си, така и с жителите на Регалия;
за разлика от съществата в Горната земя, обитателите на Подземната страна водят битки, владеят собствени територии и са склонни на съюзи помежду си.

Тези основни групи долноземски същества са хвъркачите, пълзливците, предачите, гризльовците и плъховете.

Хвъркачите

Хвъркачите приличат на добре познатите ни прилепи, но са с гигантски размери. Те не само умеят да летят, но са яздени от хората – долноземци, с които са сключили клетвен съюз. Клетвеният съюз обвързва прилепа с неговия ездач в ненарушима връзка, чрез която двамата са задължени да се подкрепят безусловно. Въпреки че хвъркачите позволяват на жителите на Регалия да ги яздят, те са равноправни съюзници и не допускат да бъдат третирани като слуги.

Всички хвъркачи в книгата носят древногръцки имена – на митологични същества, богове или велики личности. Най-известните от тях са: Арес, Аврора, Атина, Пандора, Аякс, Нике и други.

Пълзливците

Пълзливците приличат на хлебарките, които горноземците познават добре. За разлика от дребничките си събратя, те са огромни и говорят! Принципно са в добри отношения с хората – долноземци. Когато Грегор и Бутс попадат за първи път в Подземната страна, те се натъкват именно на странните същества. Хлебарките се влюбват в малкото момиченце и го обявяват за своя принцеса. Останалите подземни същества и хората не ги уважават особено, защото ги смятат за неособено интелигентни. Пълзливците говорят по странен и същевременно напевен начин: „Е тя принцеса, Горноземецо, е тя? Е тя кралица, е тя?" Заради Бутс хлебарките стават верни спътници в мисиите на Грегор. Ето и основните им представители: Темп, Тик, Мин

Предачите

Предачите са огромни паяци, които помагат на долноземците, изплитайки за техните нужди мрежи с различна форма, размери и приложение (правят дори интересно подобие на памперси!). Предачите запазват неутралитет по време на конфликти, подпомагайки всички въвлечени страни. Тези действия целят победителят да бъде лоялен към тях. Те са канибали и изяждат себеподобните си – независимо дали мъртви или живи.

Гризльовците

Те са мишки, които се разбират чудесно с долноземците и традиционно са техни съюзници. По тази причина отношенията им с плъховете са враждебни. Плъховете никак не ги обичат и ги изтикват от земите им. Мишките се установяват в две колонии – една в джунглата и една при Извора – и оцеляват напук на всичко. Лукса е много привързана към тях и е готова да обяви война на плъховете заради тях. Появяват се за първи път в третата книга от поредицата.

Плъховете

Плъховете в Подземната страна са с гигантски размери – височина около 1,80-2,00 м и петнайсетсантиметрови резци. Те са бързи, силни и агресивни. Притежават почти човешка интелигентност и говорят сносно английски. От столетия воюват с хората-долноземци за по-добри територии.

Подземните хроники“ е първата книжна поредица на авторката Сюзан Колинс, която след това става световноизвестна с трилогията „Игрите на глада“. Фентъзи поредицата за деца, която се развива в пет книги, проследява историята на Грегор, който скача след сестричката си в шахтата на пералното помещение и попада в Подземната страна под Ню Йорк. Там хората живеят сред гигантски паяци, прилепи, хлебарки и плъхове – но всеки миг крехкият мир на техния свят може да бъде нарушен. Грегор няма никакво желание да участва в конфликта между тези зловещи създания. Но когато открива, че едно странно пророчество му предопределя роля в Подземната страна, той разбира, че това може да е единственият начин да разреши най-голямата загадка в живота си.

Издателство „Екслибрис“ издава литература в различни жанрове за деца и възрастни вече повече от 15 години.

Сайтът „Детски книги“ (www.detskiknigi.com) e посветен изцяло на детските книги и насърчаването на детското четене. Освен ревюта на книги и забавни идеи за игра, екипът на сайта организира периодични срещи с ученици и издания на националната кампания „Читателска щафета“, посветени на любими детски автори. От 2013 година е създадена фондация на името на сайта, която е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всички институции и лица, свързани с детското четене. Сайтът и фондацията са организатори на наградата за най-добра детска книга, избирана от самите деца, “Бисерче вълшебно“. “Детски книги“ беше основен партньор и съорганизатор на инициативата на Министерство на културата “Чети с мен“, която се проведе през септември 2014 г.

Сайтът “Аз чета“ (www.AzCheta.com) е най-голямата българска онлайн медия за книги и четене. С изградената онлайн общност от няколко хиляди потребители, сайтът е основен източник на информация за най-новото в света на книгите в българското интернет пространство. Сайтът е партньор на и най-големите инициативи у нас, свързани с книгите и четенето, организатор на разнообразни активности за стимулиране на четенето. “Аз чета“ беше основен партньор и съорганизатор на инициативата на Министерство на културата “Чети с мен“, която се проведе през септември 2014 г.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град