новини детски

Начало | новини детски | Срещи с любими автори, най-новите книги и много положителни емоции предлага XIX Национален фестивал на детската книга

Срещи с любими автори, най-новите книги и много положителни емоции предлага XIX Национален фестивал на детската книга

Аз детето | 2017-05-05

Срещи с любими автори, най-новите книги и много положителни емоции предлага XIX Национален фестивал на детската книга

Едно от големите културни събития в града под Сините скали – Националният фестивал на детската книга, приютява за деветнадесети пореден път четящите млади хора от страната, следовници на духовността и творчеството. Главният инициатор и организатор – Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ (директор Росица Петрова-Василева), община Сливен и Областна администрация – Сливен, стават отново в майските дни домакини на проявата по проблемите на литературното изкуство за деца, книгоиздаване и процесите на четене от подрастващите.

Фестивалът се провежда от 9 до 11 май, в партньорство с Министерството на културата, Асоциация „Българска книга“, Държавната агенция за българите в чужбина и големите издателства за детска литература от страната. Зам.-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент, г-жа Мария Габриел, е патрон на празника, а Организационният комитет на фестивала е под председателството на кмета на община Сливен, г-н Стефан Радев.

Утвърдени са традицията и приносите на инициативата за: популяризиране произведенията на съвременните български детски автори, творящи в България и чужбина, както и ролята ѝ за оптимизиране на връзките между писатели, илюстратори, издатели и разпространителите на книги за деца; за дискутиране на издателските политики, формиране на интерес към четенето и приобщаване на децата към творческия процес в различните жанрове изкуство (писане, рисуване, изработване на кукли, участие в театрални постановки, музикални спектакли и др.). Организацията и интересът към Фестивала в страната и в чужбина, допринасят за все по-утвърждаващия се негов национален и международен престиж.

Срещите с детски автори и премиери на най-новите им творби, сред които Асен Сираков, Юлия Спиридонова–Юлка, Кина Къдрева, Васил Сотиров, Здрава Каменова, Никола Райков, Радостина Николова, Анита Тарасевич, Весела Фламбурари, Михаил Самарский (Русия) и др., както и представяне на значими издателски проекти (на издателство „Дамян Яков“), са сред основните инициативи в програмата. Посрещаният с голям интерес Национален пленер (10 май) за детска рисунка „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях“, отчитането на резултатите от Националния литературен конкурс „В търсене на талисман за щастие“ и на VI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествените изложби, базарът на книги, театралните представления, концерти и карнавалното шествие по улиците на Сливен, са сред стожерите в богатата културна програма на XIX Национален фестивал на детската книга.

Чакани от утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели от страната и чужбина, са форумите, посветени на настоящите и бъдещите проблеми в развитието на съвременната литература за деца. На 9 и 10 май своите виждания и препоръки по тях, с участието на представители на творческите гилдии, ще вземе „кръгла маса“ с международно участие, на тема: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите“.

Целта на форума е да се анализира ролята на четенето като съзнателен процес, и на факторите, които оказват влияние днес за превръщане на децата и тийнейджърите в активни читатели, както и да се актуализира състоянието на националните политики в контекста на тези влияния. Дискутиращите ще насочат вниманието си и върху някои успешни иновативни практики и дейности за повишаване на мотивацията на подрастващите за четене (в представените 15 доклада на участници от страната ни, Унгария и Холандия, от Сърбия, Турция и Русия, вече поместени в сборник (билингва, на български и английски езици).

Любителите на живописта ще могат да разгледат три интересни изложби в галерия „Димитър Добрович“ (бул. „Цар Освободител“ № 13): с илюстрации на Силвия Калоянова (носител на Националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“ за 2016 г.); илюстрации – на Сашенка Василевич (Сърбия), както и с творби-илюстрации на Ромина Беневенти (Италия). Посетителите ще се насладят на урежданата по традиция изложба „Театрални кукли на любими литературни герои“ на отличените участници в едноименния конкурс, както и на тази с рисунки – на отличените в Националния пленер (тази година с участие на 250 деца от страната и на петима малки художници от гр. Будапеща, Унгария), във фоайето на ДТ „Ст. Киров“.

На организирания базар на книги най-новите си творби за децата ще предложат с големи отстъпки издателствата „Дамян Яков“, „ПАН“, „Фют“, „Кръгозор“, „Хермес“, „Жанет 45“, „Ентусиаст“, „Атеа“, „Унискорп“ и др. В дневните концерти и на откритата сцена вземат участие малки певци и танцьори, музикални формации, театрални къщи и ателиета от Сливен, Бургас, Айтос и други градове. На 10 май в ДТ „Ст. Киров“, със специалното участие на Димитър Рачков, млади актьори и изпълнители от тези селища, на тържествения концерт-спектакъл ще бъде връчена пред сливенци Националната награда „Константин Константинов“ (в четири категории: за цялостен принос, автор, за издателство и илюстратор). На втория ден от Фестивала, в карнавалното шествие, водено от оркестър „Карандила-джуниър“, ще се включат над 350 деца от страната и участници от чужбина, посрещнати пред общината от патрона на инициативата – г-жа Мария Габриел.

На 11 май т. г. събитието ще бъде закрито с концерт на формации от Бургас и Сливен. Младите таланти на страната и гостите от чужбина, изявили дарованията си с перо и четка, сръчности и въздействието на танца и песента, ще отнесат по света посланията за единение и творчество, както и сувенири и незабравими емоции от пребиваването си в гостоприемен и културен Сливен.

Източник на информацията: http://kulturni-novini.info



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град