спорт

Начало | спорт | Софийски маратон 2009 наближава

Софийски маратон 2009 наближава

Аз детето | 2009-10-21

Софийски маратон 2009 наближава

Само две са лекоатлетическите дисциплини, в които победителите получават лавров венец – маратона и десетобоя. Това са най-тежките и трудни дисциплини в Царицата на спортовете. Пробягването на маратонската дистанция от 42,195 км винаги е била критерии за човешката воля и всеки пробягал тази – класическата дистанция може да счита себе си за победител.
Историята на софийския маратон започва през 1983 година, когато е организиран за първи път.
През изминалите години се наблюдава прогресиращо участие на състезателите в дисциплините 3,5 км. и 8,5 км., като интересът е най- голям към дисциплината 8,5 километра.

Превърналият се в традиция софийски маратон тази година ще се проведе на 25 октомври, (неделя) под егидата на Столична община и със съдействието на Столичен общински съвет. Състезанието ще бъде открито от и. д. Кмет на София г-н Минко Герджиков.

Наградният фонд за 2009 г. ще е над 21 000 лева, като включва и предметни награди. Стартът на маратона ще бъде даден пред националния стадион “Васил Левски” – централен вход, по следните състезателни дистанции:

3500 метра – масов старт за ученици и любители
Старт: ул. “Гурко” по западното платно на бул. “Евлоги Георгиев” до НДК, наляво по бул. “Черни връх” и по източното платно на бул. “Евлоги Георгиев” до Националния стадион “Васил Левски” – централен вход.

8433 метра – една обиколка и 25300 метра – три обиколки
Старт: ул. “Гурко” по западното платно на бул. “Евлоги Георгиев” до НДК, северозападно платно на бул “България”, наляво по бул. “П. Ю. Тодоров” посока Южен парк до улица “Нишава” и обратно наляво по бул. “П. Ю. Тодоров”, по северозападно платно на бул. “България” до НДК и по източното платно на бул. “Евлоги Георгиев” до Орлов мост , вляво по тротоара, по източното платно на бул. “Евлоги Георгиев” до старт-финала на ул. “Гурко” пред Националния стадион “Васил Левски” – централен вход.

Стартът на всички дисциплини е в 10.00 ч.

Контролно време:
за дистанция 26 км – 3 часа и 30 мин.
за другите дистанции – без контролно време

Освежителни пунктове съгласно правилника на ИААФ и БФЛА

Право на участие: На 26 км могат да участват само навършилите 16 години. За участие се допускат граждани от цялата страна и чужбина.

такси участие: Участниците от чужбина внасят такса, както следва за дистанция 26км – 10 евро

Документи за участие: Предсъстезателен медицински преглед – извършва се най-рано 3 дни преди маратона. За участници на 26 км дистанция задължително се прави електрокардиограма. Предсъстезателният преглед може да бъде извършен от личния лекар или от специализираните спортно-медицински заведения.
За състезатели, участващи на 26 км, лекарят извършил предсъстезателния медицински преглед задължително вписва: “допуска се до участие на 26 км”.

Възрастови групи: за ветерани – на дистанция 26 км
Мъже: от 35 до 45 год.
от 45 до 60 год
над 60 год
Жени: от 35 до 45 год.
от 45 до 55 год
над 55 год.

Награди: дистанция 26 км за мъже – от 1-во до 10-то място
за жени – от 1-во до 10-то място
дистанция 8,5 км за мъже – от 1-во до 10-то място
за жени – от 1-во до 10-то място
дистанция 3,5 км от 1-во до 100-тно място



Коментари
1 коментар

Йоанна , ,

Публикувано на 21.10.2009

ее значи само в софия се организират тези работи защо например не ги организирате в бургас

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град