зоокът

Начало | зоокът | Снежнобяло кенгуру е най-новият обитател на бургаския зоопарк

Снежнобяло кенгуру е най-новият обитател на бургаския зоопарк

Аз детето | 2016-10-11

Снежнобяло кенгуру е най-новият обитател на бургаския зоопарк

Уникално за България бяло кенгуру се роди в зоопарка край Бургас. Според специалистите това е рядък случай и досега такъв не е регистриран у нас. Веднага след като гледачите от зоопарка го виждат, животинчето става сензация из цяла България.

Майката на бебето също е албинос, докато бащата е сиво кенгуру. Майката пристига от зоопарк в Чехия покрай Коледа миналата година. Тя веднага получила звучното име Снежанка. Женската представителка е миникенгуру, от вида Валаби, или скално кенгуру. Баща на албиноса и спътник в живота на Снежанка е тригодишното кенгуру Валентин, който също е от вида Валаби.

Неяснотата около пола на новороденото е и причината още да си няма име. Директорът на зоопарка Кръстьо Дъбов твърди, че ще бъде организирана кампания по избор на име за уникалното бебе, като победителят ще получи като подарък от него истинско щраусово яйце. Междувременно вече има няколко предложения, като едно от тях дошло от малка посетителка в зоокъта – Мими, която предложила албиносчето да носи нейното име.

„Нямам информация дали в България живее друго бяло кенгуру, но съм почти сигурен, че за пръв път на наша територия се ражда подобен екземпляр. Хората много му се радват и вниманието около него е голямо. Еуфорията покрай избор на име също показва, че се е случило нещо изключително рядко. Предполагам, че най-много до месец ще излезе от торбичката и ще се разкарва спокойно заедно с майката и таткото, за да разберем дали е мъжко или женско“, казва още Дъбов.

Около 650 животни живеят на площ от 25 дка в зоокомплекса край Бургас. В зоокъта се намира и най-голямата ферма за пауни в Европа, където има около 320 птици от 26 разновидности. Освен пауни в къта има още щрауси, лами, понита и още куп любопитни животни.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град