сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Снежна украса от пъзел

Снежна украса от пъзел

Аз детето | 2014-11-24

Снежна украса от пъзел

Пъзелите са интересно забавление. Те са известни навсякъде по света и любими и на деца и на възрастни. Има ги с всякакви картинки – пейзажи, хора, анимационни герои, животни и с всякакви размери. От такива за малки бебета само с три части, до такива за истински професионалисти с 1000. На всички е ясно как се играе на пъзел, но знаете ли как се прави? Плочките на пъзела обикновено са направени от пресован картон, върху който е залепена гланцирана хартия с отпечатано изображение, от пластмаса и по-рядко (за малки комплекти) пъзелът е направен от дърво. Парченцата имат обикновено за основа правоъгълник с изпъкнали или вдлъбнати „езичета“ с различни форма и големина. Те са стеснени при страната на правоъгълника, така че да осигуряват по-здрав захват помежду си. Тези стеснения понякога нарочно липсват, поради което пъзелът по-лесно се размества при невнимателни движения на играещия. Съществуват и други форми на парченцата от пъзела.
Парченцата се получават, като цялата в началото картина бъде нарязана чрез метална матрица със същите размери. Най-често картината е с правоъгълна форма, което означава, че в комплекта се съдържат парченца с по една гладка страна по границите на картината и четири ъглови парченца с по две гладки страни, за четирите ѝ ъгъла. Всеки от вас има поне един пъзел вкъщи, нали? Но ако ви е омръзнал или сте играли толкова с него, че сте изгубили някои от частите и той вече не става, не бързайте да го отписвате. Само от няколко части пъзел и още малко подръчни материали можете да си направите красиви и страхотни снежинки за незабравима зимна и коледна украса.

Трябват ви:

  • части от пъзел
  • картон
  • лепило
  • бяла боя
  • бяла панделка за закачане
  • ножица


Време е да сътворим снежинка:
Първото нещо което трябва да направите и да отлепите горната част на пъзела, тази с картинката. Това се прави поради две причини – така по-лесно ще боядисате пъзела с бял цвят и ще направите снежинката по-лека така че да може да се закачи дори на елхата. Махането на картинката става лесно, просто разчовъркайте малко с пръсти и ще се отлепи. След като се направили това можем да минем на основата. От картон изрежете кръг, който ще бъде основата на снежинката. След това добре го намажете с лепило и залепете три части от пъзел една срещу друга, точно както е на картинката. След това тези три части намажете с лепило и върху тях залепете още, повторете това още веднъж. Оставете всичко да изсъхне добре за един час.



След това оцветете с бяла боя залепените части от пъзел и картона, където се вижда. Оцветете с много плътен слой, даже би било добре да повторите оцветяването поне 3-4 пъти. Оставете така да изсъхне и боята. След това вземете бялата панделка и капнете малко лепило на двата и края. Тях залепете за картона или за част от пъзел и пак оставете да изсъхне. Така след това ще можете да закачите оригиналната снежинка, където си поискате.

Това е всичко. Просто е вълшебно нали?

Снимки: redtedart.com

Вижте още:
Как да си направим снежинка?
Красиви снежинки от макарони



Коментари
1 коментар

miroslava nikolova, 9 г.,

Публикувано на 06.12.2014

tova e super grozno

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град