Лаборатория

Начало | Лаборатория | Слонската паста за зъби – най-популярният експеримент в света

Слонската паста за зъби – най-популярният експеримент в света

Аз детето | 2019-01-17

Слонската паста за зъби – най-популярният експеримент в света

Знаете ли кое е общото между пастата за зъби, слона и вашия дом! Със сигурност не е това, че през нощта, когато всички заспят, в банята ви се промъква слон, който да си мие зъбите. Макар че като се замислим това би било доста интересно и със сигурност ще разберете веднага, защото слоновете определено не са от най-тихите животни и със сигурност ще ги забележите във вашата баня веднага. Ако въобще преди това могат изобщо да влязат през вратата. Общото между нещата, които изброихме е един чуден и интересен експеримент. Всъщност този експеримент въобще не е някаква новост и много деца по света вече са го опитали и когато разбрахме, че сме пропуснали да ви разкажем за него, направо изпаднахме в потрес. Естествено веднага решихме, че трябва да поправим тази грешка и дори намерихме начин да направим слонската паста за зъби още по-истински изглеждаща и цветна. Ще разберете как, само ако прочетете!

Преди да започнете обаче помнете нещо важно. Макар и популярен този експеримент не е съвсем безобиден. Изключително впечатляващ и интересен е, но трябва да се внимава. Затова първото, което трябва да си вземете са ръкавици и очила. И помнете, че не бива да пипате пастата за зъби с голи ръце! Точно като истинските учени – те също не пипат нищо с голи ръце. Запомнихте ли добре? Тогава нека продължим! Ще ви трябват пластмасово шише от един литър, няколко цвята течна боя за храна, половин чаена чаша перхидрол (най-добре да помолите мама или татко да ви вземат такъв, те знаят как и откъде), една чаена чаша топла вода, 1 пакетче мая, малко шампоан или душгел, лъжица и леген.

Време е за експеримент!

Първо сложете ръкавиците и защитните очила! След това сипете маята в чашата с топла вода и разбъркайте леко, за да се разтвори. Оставете чашата за малко настрани, а в пластмасовата бутилка изстискайте няколко капки различни цветове боя за храна. Но не просто да попаднат в бутилката. Когато ги изстисквате го направете близо до стените на бутилката на различни места. И след това изчакайте боята да се стече надолу. За по-ясно можете да погледнете и снимката.

После поставете бутилката в леген! Това е важно, защото след като направите експеримента ще има много пяна, която е ефектна, но се чисти доста трудно и майка ви накрая няма да е доволна от вашите експерименти чак толкова. Но с леген ще се махне лесно! Ето, че сте готови и за същинската част! Изстискайте или както ние го наричаме направете в бутилката две-три „цвърцки“ шампоан или душгел. След това много внимателно и задължително с ръкавици на ръцете сипете в бутилката и половин чаена чаша перхидрол. Накрая добавете и маята разтворена в топла вода. Съвсем лекичко разклатете бутилката и се отдалечете на няколко крачки. И баааммм...

От бутилката започва да излиза цветна слонска паста за зъби! Невероятно интересно, нали! Само помнете, че не бива да пипате пастата без ръкавици, защото това е химическа реакция, която понякога не е съвсем безобидна при докосване. Но пък е толкова ефектно, нали? Когато приключите – все още с ръкавици изхвърлете бутилката, а легена измийте със студена вода или най-добре помолете някой възрастен да ви помогне да почистите.

А знаете ли каква точно е науката зад цялото това нещо?

Перхидролът известен още и като водороден пероксид е разтвор, който е химически много подобен на водата, но с един допълнителен кислороден атом. Когато маята се добави към водородния пероксид, тя действа като катализатор, който причинява бързо освобождаване на кислород. А пък съставките на душгела или шампоана улавят освободения кислород под формата на мехурчеста пяна, които се натрупват и стават все повече и все по-големи. Реакцията е екзотермична, поради което пяната и бутилката са горещи след провеждане на експеримента.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град