зоокът

Начало | зоокът | След дългия ремонт: маймуните в Софийския зоопарк вече са в новия си и модерен дом

След дългия ремонт: маймуните в Софийския зоопарк вече са в новия си и модерен дом

Аз детето | 2020-10-07

След дългия ремонт: маймуните в Софийския зоопарк вече са в новия си и модерен дом

На 7 октомври 2020 г. в 11 ч. бе официално открит реконструираният сектор „Примати“ в Софийския зоопарк от председателя на Столичния общински съвет г-н Елен Герджиков и от зам.-кмета по екология г-жа Десислава Билева. Те, заедно с директора на зоопарка ландшафтен архитект Добромир Бориславов, представиха пред медии и посетители трите нови комплекса с примати, където живеят 45 примати от 10 вида.

Откриването бе пред заграждението на двойката белоръки гибони – застрашен вид дребни човекоподобни маймуни, единствени в България. Загражденията им са аранжирани с едроразмерен бамбук и посетителите ще могат да ги наблюдават в среда, близка до естествената. Други редки и застрашени видове примати, включени в Европейската програма за застрашени видове, са лъвските макаци и хануманските лангури. Освен тях в новите заграждения посетителите ще видят игривите кафяви капуцини, котешки лемури, свинеопашати макаци, макаци резус, мармозетки и павиани.

„Изключително сме щастливи и горди, че след тази реконструкция, осъществена от Столична община, Софийският зоопарк разполага с най-модерното и хубаво съоръжение за примати на Балканите. Посетителите ще могат да ги наблюдават в среда, близка до естествената. Четиринадесетте нови заграждения са от 5 до 10 пъти по-просторни от предишните, като в тях има дървета, подходяща аранжировка и екзотична растителност. Животните вече са се адаптирали към новите условия и посетителите ще имат възможност да ги виждат отблизо през стъкла.“ – казват от зоопарка.

В трите сгради, където са вътрешните помещения на маймуните има разположени образователни експозиции и изложби, посветени на приматите. Поради извънредната епидемиологична обстановка достъпът на посетители в Сгради 1 и 3 е ограничен, а в Сграда 2 те ще могат да влизат при спазване на противоепидемичните мерки – задължително носене на маски, дезинфекция на входа, спазване на дистанция и еднопосочно движение.

От днес вече може да се потопите в света на приматите – традиционни любимци на публиката, изключително красиви, умни и ловки и наши най-близки роднини!

Снимки: Зоопарк София



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град