новини детски

Начало | новини детски | След 50 дни проучвания ученици от Велико Търново сготвиха цялото меню от „Титаник“

След 50 дни проучвания ученици от Велико Търново сготвиха цялото меню от „Титаник“

Аз детето | 2018-04-25

След 50 дни проучвания ученици от Велико Търново сготвиха цялото меню от „Титаник“

Ученици от Велико Търново сготвиха менюто от последната вечеря на кораба „Титаник“. Младежите проучвали 50 дни ястията, които готвачите приготвили за пътниците в трите класи на кораба. Гозбите били представени пред директори от над сто елитни училища.

Точно на 14 април се навършиха 106 години от потъването на „Титаник“. Проучването на менюто от последната вечеря на легендарния кораб отнело месец и половина на учениците от гимназията по туризъм във Велико Търново. „Менюто е съвсем различно за трите класи. Първа класа са с най-богато меню, те имат десетстепенно меню, на втората класа е съвсем обикновено, а на трета класа са неща, които ние днес ядем на закуска!“, обясни ученичката Йорданка Петрова. Менюто на пътниците в първа класа всъщност било това, което крал Едуард хапвал всеки ден. То е смятано за връх на френската кухня и струвало 4350 долара. Учениците приготвили говеждо филе миньон, което било част от десетстепенното меню на първа класа и кифлички от многолистно тесто, които били сервирани на пътниците във втора класа.

„Вечерята започва с канапе „Амарал“, приготвено от препечени на скара подложки от багета, с масло и сос аншоа. Върху тях има варено месо от раци или скариди, гарнирани с маслини и хайвер. Предястие от стриди. Следват консоме „Олга“ (избистрен телешки бульон) или крем супа от ечемик, задушена сьомга на бавен огън с краставици и сос муслин, филе миньон, соте от кокошка, агнешко с ментов сос, печена патица с ябълков сос или говеждо филе. Има също печени гълъби със салата и аспержи в сос, фуа-гра с целина. Десертите са пудинг „Удлдорф“ или кайсии, желирани с ликьор „Шартрьоз“, ванилови и шоколадови еклери, сладолед“, обяснява десетокласничката Йорданка.

Покрай проучването на менюто, учениците открили и някои малко известни факти за „Титаник“. Примерно, че последните концерти на бенда „Уоус Хартли“, преди да се качат на кораба, били в България през зимата на 1912 година.

Още за интересното начинание вижте в репортажа на Bulgaria ON AIR.




Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град