зоокът

Начало | зоокът | Сладурско от животинското царство: патица учи 76 патенца да плуват

Сладурско от животинското царство: патица учи 76 патенца да плуват

Аз детето | 2018-07-30

Сладурско от животинското царство: патица учи 76 патенца да плуват

Не се съмняваме, че поне веднъж сте виждали това сладурско чудо на природата: малко патенце! То е толкова сладичко, че имаш чувството, че след като си го видял или пипнал лепнеш целият. Толкова мъничко и нежно и така пухкаво! То е всичко хубаво събрано на света в едно! Ако пък мъничето е повече от едно гледката е просто прекрасна. Сякаш си глътнал слънцето! Група от 10 патенца на едно място пък е истинско съкровище. Какво обаче бихте направили ако видите 76? Ние не сме сигурни, но определено ще замръзнем за известно време с отворена уста. Това най-вероятно са направили и повечето хора решили да посетят езерото Бемиджи в Минесота, САЩ този уикенд. Всичко било спокойно и приятно, докато не се натъкнали на невероятна гледка, която ги развълнувала! Патица от вида голям нирец е била следвана във водата от цели 76 малки сладурчета!

Радваме се, че не всички са били замръзнали и поне един се е сетил да снима, за да можем и ние с вас да се насладим на невероятна гледка! След кратко проучване от наша страна след като зяпахме снимките около 10 минути се оказва, че това е едновременно и често срещано и не чак толкова и че големият нирец е още по-страхотна птица отколкото подозираме. Птицата гнезди в северните части на Европа, Азия и Северна Америка. Зимува в останалата част на Европа (включително и в България), южните части на Азия и Северна Америка. Обитава езера и реки с бистра вода и богати на живот по време на размножителния период, а извън него езера, блата, язовири, морски крайбрежия. Гнезди в цепнатини и дупки в дърветата, при липса на такива може да използва дупки в скали, в земята, стари лисичи дупки. При липса на места удобни за гнездене в близост до водата, може да построи гнездото си дори на километър разстояние. Снася 6-17 (средно 9) кремави яйца.

Понякога обаче при липса на достатъчно гнезда две женски могат да снесат в едно и също и след това се редуват в мътенето и грижата за малките. Оказва се обаче, че в гнездото на тази патица може би е имало 3 или 4 женски, защото... ами простата математика показва, че ако има 17 и още 17 яйца това прави 34, така че женските са били повече от 2. „Това е удивително, защото почти никога не се случва.“, коментират експерти цитирани от dailymail.co.uk. Още по-интересното е, че когато се излюпят, малките напускат гнездото почти незабавно, понякога скачат от високи дървета и скали, има сведения, че женската понякога ги пренася на гърба си летейки. Малките се излюпват достатъчно развити, за да могат да се хранят сами.

Сега след като научихме нещо интересно, нека отново се насладим на гледката наречена „76 малки сладурчета“.

Снимки: brentcizekphoto.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град