новини детски

Начало | новини детски | Скоро: електронни учебници за всички деца от І до VІІ клас

Скоро: електронни учебници за всички деца от І до VІІ клас

Аз детето | 2018-04-04

Скоро: електронни учебници за всички деца от І до VІІ клас

Всички ученици от І до VІІ клас ще имат достъп до електронни учебници от новата учебна година. За целта кабинетът отпусна допълнителни средства, които са 3% върху съответните нормативи за помагалата за I клас и 8% върху норматива за по-големите деца, съобщи правителствената пресслужба.

Целта е по този начин да отпадне необходимостта децата да носят хартиените си учебници и така да се намали тежестта на раниците им. Електронно четимите учебници ще имат напълно идентично съдържание с това на одобрения учебник, създаден като печатно издание. За въвеждането на възможността за ползване на е-помагала беше съобщено преди месеци.

„В електронните учебници има допълнително съдържание, филмчета или допълнителни материали към всеки урок. Това е книжният учебник, четим в електронен вариант“, уточни министърът на образованието. Той допълни, че остава ползването на книжните учебници и че няма страна, която изцяло да е преминала към електронни варианти. „Това е допълнителна възможност, която може да се използва вкъщи, в училище и при пътуване“, каза той.

Другата мярка за намаляване на тежестта на ученическите раници е отпечатването на хартиените учебници на по-лека хартия и разделянето на по-дебелите от тях на части. заделени са и средства за купуването на шкафчета за част от училищата. Там децата ще могат да оставят учебниците и тетрадките си, за да не се налага да ги мъкнат всеки ден.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град